Селфита със светкавица състаряват

Селфитата с LED-светкавица образуват бръчки.

Ако сте почитатели на селфита, изключете светкавицата на смартфона си.

Резултатите от проучване предупреждават, че светкавиците при правенето на селфи със смартфон може да причинят бръчки.

Ирански учени от Медицинския университет в Шираз препоръчаха на хората, които често си правят селфита, да изключват LED-светкавицата, използвана в повечето смартфони, защото тя уврежда кожата и води до преждевременно остаряване.

Светоизлъчващите диоди, използвани за светкавиците на повечето смартфони, намаляват способността на кожата да се регенерира, а това предизвиква по-ранно стареене.

Затова учените призоваха производителите на смартфони да използват ксенонови светкавици, а не светкавици със светоизлъчващи диоди.

Честото излагане на спектър на видимата светлина на селфи светкавиците може да причини увреждане на кожата и ускореното й стареене, казва ръководителят на изследването д-р Нажмех Аржманди, цитиран от британския вестник Sun на 27 август 2019 г.

Главният интензитет на LED-светкавиците, каквит аса в смартфоните, е в синята част от спектъра. Синята светлина може да предизвика различни нива на увреждане в очите и кожата.

Иранските учени установиха, че ултравиолетовите лъчи, излъчвани от светкавиците на смартфоните по време на селфита, образуват високо реактивни молекули с кислород, които дестабилизират молекулите на кожните клетки и водят до появата на бръчки.

Този ефект обаче се наблюдава основно когато телефонът се държи близо до лицето, а не когато е на стойка, защото синята светлина, която достига лицето, намалява, подчертават те.

Синя светлина, която е вредна за кожата, излъчват и екраните на телефоните, посочват учените.

За всички любители на селфита препоръчваме да разгледат кои са най-харесваните снимки в Instagram, както и кои са най-популярните българи в най-голямата в света социална мрежа за сподеяне на снимки.

Снимка: Алехандро Туци