Селфито уголемява носа с 30 процента

селфи

Селфитата правят носа ви да изглежда по-голям с 30%.

Проучване на изследователи от медицинското училище Rutgers в Ню Джърси, САЩ, разкриха изкривяващите ефекти на камерите за селфи, които подтикват много хора да развият изкривена представа за собствения си образ.

Това кара много хора да се подлагат на операции за корекция на носа, казват още учените в журнала по лицева пластична хирургия JAMA Facial Plastic Surgery, където са посочени резултатите в публикация.

Причината за това се обяснява с науката физика. Ъгълът на снимане, широкоъгълните лещи, които се използват в обективите на селфи камерите и късата дистанция създават това изкривяване на изображението.

Учените, включително Борис Паскховър, които е специалист в лицевата пластична хирургия, обяснява, че селфитата често биват давани като пример защо пациентите се стремят към пластична операция.

Младите постоянно си правят селфита, които качват в социалните мрежи и си мислят, че те представят как изглеждат наистина, а това не е така, което може да има влияние върху емоционалното им състояние, споделя д-р Паскховър за новинарския канал CNN.

При селфи носът изглежда по-широк и по-дебел, когато в действителност не е така, а хората по принцип харесват по-малък нос, допълва той.

CNN посочва данни от проучване, което разкрива, че 55% от американските пластични хирурзи имат пациенти, които посочват, че искат да изглаждат по-добре на селфи. Д-р Паскховър смята, че пагубните ефекти на селфитата са обществен здравен проблем.

В проучването учените са създали математически модел, който показва как носовете биват изкривявани от снимки, които са направени много от близко.

Моделът е базиран на средни измервания на главата и лицето, които образуват расови и етнически разнообразни участници. Той разкрил, че селфи, направено на далечина 30 сантиметра от лицето, прави носа да изглежда 30% по-голям, сравнение със снимка, направена от метър и половина.

Специалистите съветват хората да не се притесняват толкова от външния си вид в селфитата и да се опитат да не попадат в капана да си създават прекалено бляскав и богат имидж в социалните мрежи.

Ако толкова държат на перфектно селфи, специалистите препоръчват на хората да обърнат повече внимание на обработката на снимките и съвети за по-добри кадри.

Снимка на жена в момент на селфи: Лео Лаемпел