Семена от чиа пазят от сърдечни проблеми

Семена от чиа пазят от сърдечни проблеми, твърдят учените.

Семената от чиа подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система и стабилизират нивата на кръвната захар, установиха изследователи от Университета в Мичиган в САЩ.

Древната зърнена култура се отглежда в Мексико още от времето на маите и ацтеките. Според специалистите древните племена са били отлично запознати с хранителните дарове на природата и са знаели кои растения имат благоприятен ефект върху здравето.

Изследванията показват, че семената от чиа укрепват сърдечно-съдовата система, предпазват от диабет от втори тип и също така спомагат за намаляването на нежеланите килограми. Зърнената култура съдържа повече протеини и фибри от вегетарианските соеви зърна.

Препоръчителната дневна доза семена е 30 грама, които осигуряват достатъчно количество магнезий, калий и омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето, съобщава агенция БГНЕС.

Растението също така има противовъзпалителен ефект. Важно е да се отбележи, че въпреки хранителните предимства на семената от чиа, за да отслабнете трябва да се придържате към активен начин на живот.

С чия могат да бъдат овкусени различни сокове и шейкове, които впоследствие придобиват по-голяма гъстота. Лесно могат да бъдат приготвени пудинги, както и плодови салати с кисело мляко, мед и меласа, пише bb-team.org.

Снимка: Stacy Spensley