СЗО: Антибиотиците вече стават безполезни

Ползването на антибиотици вече стават безполезно, обяви тревога СЗО.

Светът е на крачка от криза в здравеопазването, защото антибиотиците вече не действат, което поставя под заплаха и най-обикновените операции.

Това предупреди ръководителката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен. Най-незначителната драскотина може да свърши със смъртоносен изход, смята още председателката на СЗО, цитирана от британския в-к Dayly Telegraph.

Неефективността на антибиотиците може да доведе до залез на медицината. Дори Чен обяви, че се съмнява в ефективността на неотдавна създадените революционни средства срещу туберкулозата, маларията, бактериалните инфекции и СПИН.

В близко бъдеще светът ще навлезе в “постантибиотичната ера”. Това означава поскъпване на препаратите, които ще сменят стандартните антибиотици. Лечението ще се удължи, както и вероятността от странични ефекти, заради високата токсичност на лекарствата.

Съгласно статистиката напоследък вероятността от смърт след заразяване с резистентни патогени е нараснала с около 50%. В крайна сметка всички бактерии ще станат резистентни. Това е последица от продължителното и неразумно използване на антибиотиците, констатират експерти, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu