СЗО аплодира Pinterest в борбата с дезинформацията за ваксините

Световната здрава организация поздравява социалната мрежа Pinterest като лидер в борбата с дезинформацията за ваксините.

Втората най-голяма социална мрежа в света за споделяне на снимки след Instagram – Pinterest, започна борба с фалшивите послания срещу ваксините още в края на 2018 г., а от февруари 2019 г. удвои усилията си да филтрира картинките с послания срещу ваксинирането.

Pinterest блокира търсенето по ключови думи, свързани с отричането на ваксините и започна частично отстраняване на съответните фото публикации.

Световната здрава организация (СЗО) публикува официално изявление на 28 август 2019 г., с което приветства усърдието на екина на Pinterest в борбата с фалшивите послания слещу ваксинирането.

Дезинформацията за ваксините е толкова заразна и опасна, колкото и болестите, които помага да се разпространи. СЗО приветства лидерството на Pinterest в защитата на общественото здраве, като предоставя само на базата на доказателства информация за ваксините на своите потребители. Надяваме се да видим други платформи за социални медии по целия свят, които следват водещата роля на Pinterest, пише в изявлението генералния секретар на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Дезинформацията относно ваксинацията се разпространи доста бързо и широко в социалните медийни платформи в много държави, включително по време на критични кампании за ваксинация като тези за полиомиелит в Пакистан или жълта треска в Южна Америка, се посочва в документа.

Социалните медии са начинът, по който много хора получават своята информация и вероятно ще продължат бъдат основни източници на информация за следващите поколения родители. Ние виждаме това като критичен проблем и такъв, който се нуждае от нашите колективни усилия, за да защитим здравето и живота на хората, алармира СЗО.

Ваксините са една от най-мощните иновации в историята на общественото здраве и една от най-добрите инвестиции в по-здравословен и безопасен свят. СЗО изчислява, че ваксините спасяват поне 2 милиона живота всяка година. Безброй повече деца избягват инвалидизиращи заболявания, продължителен болничен престой и период извън училище по болест.

В същото време отговорът на социалните медии (срещу дезинформацията за ваксините) – макар и абсолютно необходим – е само част от цялостен подход за осигуряване на широко доверие във ваксинацията; това също така изисква значителни усилия от страна на правителствата за изграждане на здравни системи, които да са достойни за това доверие и да отговарят на нуждите и тревогите на родителите, препоръчват от СЗО.

В крайна сметка не съществува здраве за всички без ваксини за всички. Очаквам с нетърпение да видя частния сектор по-пълно да възприеме мисията #healthforall и да направя животоспасяващата здравна информация по-лесно достъпна за техните потребители. И ги призовавам да направят повече, за да премахнат дезинформацията и неточностите, които пречат на хората да постигнат здраве и благополучие, пише в заключение д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, който оглавява СЗО от 2017 г.

Снимка на смартфон с Pinterest: Марко Верх