СЗО: Бебешките храни са с високо съдържание на захар

Проучвания на СЗО Европа разкриха, че бебешките храни са с високо съдържание на захар и продажбата им е неподходяща за бебета.

Готовите бебешки храни, включително продаваните в България, често съдържат прекалено много захар и не са подходящи за консумация от тях.

Това обяви Световната здравна организация (СЗО) в съобщение, публикувано на 15 юли 2019 г.

Двете нови проучвания на СЗО – Европа показват, че голяма част от бебешките храни се продават неправилно като подходящи за кърмачета на възраст под 6 месеца и че много от тези храни съдържат изкслючително високи нива на захар за бебетата.

Дългогодишната препоръка на СЗО гласи, че децата трябва да бъдат основно кърмени през първите 6 месеца. В Ръководството за прекратяване на рекламата на неподходящи храни за кърмачета и малки деца на СЗО от 2016 г. изрично се посочва, че допълващите храни за кърмачета на възраст под 6 месеца в търговската мрежа не трябва да се рекламират.

Доброто хранене в ранна детска възраст и ранно детство остава ключово за осигуряването на оптимален растеж и развитие на децата, както и за по-добри здравни резултати на по-късен етап в живота – включително превенцията срещу наднорменото тегло, затлъстяването и свързаните с храненето незаразни болести – като по този начин се превърне Цел №3 на ООН за осигуряване на здравословен живот и насърчават благосъстоянието на всички във всички възрасти много по-постижима, казва д-р Жужана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

СЗО Европа разработили методология за идентифициране на търговските детски храни, налични в обектите за търговия на дребно, както и за събиране на данни за хранителното съдържание на етикетите, както и друга информация от опаковки, етикетиране и популяризиране (включително за твърдения).

Тази методология била използвана за събиране на данни за 7955 хранителни или питейни продукти, продавани за бебета и малки деца от 516 магазина в 4 града в Европейския регион на СЗО (Виена, Австрия; София, България; Будапеща, Унгария и Хайфа, Израел) в периода между ноември 2017 г. и януари 2018 г.

Във всеки от четирите града значителна част от продуктите – вариращо от 28% до 60% – са продавани като подходящи за кърмачета на възраст под 6 месеца. Въпреки че това е позволено от правото на Европейския съюз, с това не се зачита Международния кодекс на СЗО за маркетинг на заместители на кърмата или на Ръководството на СЗО. И двата документа изрично посочват, че допълващите храни, продавани в магазините, не трябва да се предлагат като подходящи за кърмачета на възраст под 6 месеца.

В три от градовете половината или повече от продуктите са съдържали над 30% от калориите от общата захар. В около една трета от продуктите са включени като съставка в захар, концентриран плодов сок или други подсладители. Тези добавки и захари могат да повлияят на развитието на вкусовите предпочитания на децата чрез увеличаване на предпочитанията им към по-сладки храни.

Въпреки че храни като плодове и зеленчуци, които естествено съдържат захари, са подходящи за кърмачета и малки деца, много високото ниво на свободни захари в продаваните в магазините пюрета от тях също е причина за безпокойство.

Очаква се храната за кърмачета и малки деца да отговаря на различни препоръки за хранене и съдържание на храните. Въпреки това има опасения, че много от продуктите все още имат твърде високо съдържание на захари, казва д-р Жоао Бреда, ръководител на Европейската служба за превенция и контрол на неинфекциозните болести.

Снимка на хранене на бебе: yalehealth