СЗО: Всеки ден 1 млн. души се заразяват с предавани по полов път инфекции

двойка в легло

По 1 милион души на ден се заразяват със сифилис, гонорея, хламидия и други болести по полов път.

Над един милион души по света всеки ден се заразяват с инфекции, предавани по полов път, а най-тревожни са нивата на инфекция с хламидии, гонорея, трихомониаза и сифилис, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Повечето инфекции са лечими и могат лесно да бъдат предотвратени, но някои болести, особено гонорея, са разработили изключително устойчиви форми, които са по-трудни за лечение с антибиотици, се казва в доклада на СЗО.

Полово предавани инфекции са навсякъде. Те са далеч по-често срещани, отколкото си мислим, каза пред репортери Теодора Уи, медицински специалист в отдела за репродуктивно здраве и изследвания на СЗО.

Докладът, базиран на последните налични данни от 2016 г., показва, че при мъже и жени между 15 и 49 години през 2016 г. е имало 127 милиона нови случаи на хламидия, 87 милиона случая на гонорея, 6,3 милиона на сифилис и 156 милиона на трихомониаза.

Ако не се лекуват, те могат да причинят сериозни и хронични здравословни проблеми, включително неврологични и сърдечно-съдови заболявания, безплодие, раждане на мъртви деца и повишен риск от ХИВ.

Изчислено е, че през 2016 г. само сифилис е причинил 200 000 смъртни случая при новородени, което е една от най-големите причини за смъртта на децата в света, се казва в проучването.

Полово предаваните инфекции обикновено могат да бъдат лекувани с широко достъпни лекарства, но изследването на СЗО отбелязва, че последните недостатъци в глобалното предлагане на бензатин пеницилин затрудняват контрола върху разпространението на сифилис.

Изпълнителният директор на СЗО за универсално здравно осигуряване Питър Салама каза, че данните показват необходимостта от “съгласувани усилия, за да се гарантира, че всеки, навсякъде, ще има достъп до услугите, от които се нуждаят, за да предотвратят и лекуват тези инвалидизиращи заболявания”

Докладът за предаваните по полов път болести като хламидия, гонорея, трихомониаза и сифилис е публикуван онлайн в седмичния бюлетин на СЗО от 6 юни 2019 г.

Снимка: Митя Ку