СЗО: Здравето на населението в България се е подобрило

българи

СЗО посочва в доклад, че българите вече се радват на повече здраве.

България е постигнала значителен прогрес по здравния статус на населението.

Това сочат данните от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) за България – Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието на населението и Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението, представени от Министерството на здравеопазването на 16 ноември 2017 г.

Състоянието на здравето на населението на България се е подобрило устойчиво по редица здравни показатели през последните три десетилетия. Данните показват, че детската смъртност в България драстично е намаляла през последните години.

В изследването е посочено още, че продължителността на живота стига до 71,4 години за мъжете и 78,7 за жените през 2013 г.

Въпреки положителната тенденция, най-големите предизвикателства пред България остават заболяванията на кръвоносната система, високото равнище на тютюнопушенето и консумацията на алкохол, широкото разпространение на затлъстяването и високият дял на разходите на домакинствата за здравеопазване.

В заключението от изследването на СЗО се посочва, че чрез своята здравна политика, стратегия и приоритети, България цели да гарантира на своите граждани здравно благополучие и високо качество на живот.

А дано е така! Zdraven.bg припомня, че всеки 4 от 5 българи смятат, че родното здравеопазване върви към все по-лошо.

Снимка: Юлиана Николова