СЗО: Зика лети към Черноморието


Черноморие

Световната Здравна Организация обяви Черноморието за застрашен регион през лятото от настъпващия в световен мащаб апясун вирус Зика.

Зика вирусът достига Европа през лятото на 2016 г. като сред най-застрашените райони е черноморското крайбрежие, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Вероятността от епидемично разпространение е от ниска до умерена, се казва в съобщението, цитирано от агенция Би Би Си.

Най-застрашени в Европа са районите, където комарите от вида Aedes, познат като тигров комар, може да разпространяват вируси. Сред тях СЗО сочи като най-опасни от пренасяне на Зика на място (ако не бъдат взети мерки за справяне със заплахата) са Черноморското крайбрежие на Русия и Грузия, како и португалския остров Мадейра.

Страните със среден риск от епидемия на вируса Зика през 2016 г. включват Франция, Испания, Италия и Гърция, докато във Великобритания равнището на опасност е ниско.

Експертите от СЗО казват, че рисковете са по-високи в късната пролет и през лятото, когато комарите са по-активни. Вероятността от пренасяне на Зика на място (ако не бъдат взети мерки за справяне със заплахата) е висока в ограничени географски зони – о-в Мадейра и североизточния бряг на Черно море, се казва в прессъобщението.

Проф. Джими Уитуърт от лондонската Школа по хигиена и тропическа медицина предупреждава, че рискът Зика да плъзне из Европа е реален и призова на летуващите да се вслушват в здравните съвети на официалните власти и организации.

Експертът обяснява пред Би Би Си: Основният преносител на зика, комарът Aedes aegypti, се намира само на Мадейра и около Черно море. Но друг вид комари – Aedes albopictus, са по-разпространени и също могат да пренасят зика, макар и не толкова ефикасно.

Страните в Южна Европа, включително Франция и Италия, трябва да бъдат особено бдителни и е важно летуващите там да следват здравните съвети, включително да вземат мерки за избягване на ухапвания от комари, казва още проф. Уитуърт.

СЗО призовава държавите да премахват средищата на развъждане на комари и да информират хората – особено бременните жени – за потенциалните вредни последици от болестта.

Организацията констатира, че повечето застрашени страни са добре подготвени да забележат новите случаи на заболявания и бързо да се справят с тях. Други обаче трябва да развият способността си да диагностицират вируса.

Болестта зика е свързана с мозъчни увреждания при бебета, а при сегашното й разпространение вирусът е засичан в над 50 страни, припомня Би Би Си.