СЗО иска забрана за деца на филмите с пушене

Криминале

Филмите, в които се пуши, да бъдат забранявани за деца, иска СЗО.

Световната Здравна Организация (СЗО) предупреждава, че чрез киното цигарените компании продават продукта си на деца, пише британският вестник Independend.

В доклад, наречен „Филми без дим”, СЗО предупреди, че през 2014 година пушенето е видимо в 44% от цялата холивудска продукция и 36% от лентите, подходящи за непълнолетни.

Например, в четвъртия филм от поредицата ТрансформърсТрансформърс: Ера на изтребление (2014), робот може да бъде видян да пуши пури.

Трансформърс

Известно време наблюдавахме намаляване на тютюнопушенето във филмите и други продукции на шоубизнеса. През 2013 – 2014 г. обаче настъпи повратен момент и сцените с пушене се увеличиха, обясни д-р Армандо Перуга от СЗО, цитиран от агенция БГНЕС.

Тютюневата индустрия търси алтернативи за реклама на продуктите си и киното е последната възможност. В някои филми можем да видим как реално съществуващи групи от хора пушат много повече, отколкото в истинския живот, продължава експертът.

Според американско изследване 4 на всеки 10 възрастни пушачи са прихванали вредния навик от филмови и телевизионни звезди.

Американският център за превенция и контрол на заразните болести изчислява, че в резултат на това 6 милиона младежи са пропушили през 2014 година.

СЗО направи подобно предупреждение през 2009 г., но то беше игнорирано от правителствата по света.

Организацията се опита да убеди кинаджиите да не показват марката на използваните в сцените тютюн и цигари, както и да добавят изявление в надписите, че не получават пари, за да показват пушене във филмите си. Този призив също беше като цяло игнориран.

От Британския борд за филмова класификация заявиха, че сцените с пушене от страна на възрастни няма да доведат до препоръчване Само за пълнолетни. Ако обаче се прецени, че вредният навик се представя в романтична светлина и възвеличава, то възрастовият рейтинг на филма ще бъде повишаван.

Снимки: Pulp Fiction; Transformers