СЗО и Уикипедия в сътрудничество за достоверна информация за Ковид-19

Wikipedia

СЗО и Уикипедия обединяват сили в борбата срещу фалшивите новини за коронавируса.

Световната здравна организация (СЗО) и американската организация „Wikimedia Foundation” – собственик на Уикипедия, обединяват сили в борбата срещу дезинформацията по въпроса за коронавируса.

Мотивите им са свързани многобройните информации и слухове, свързани с COVID-19. Партньорите обявиха сътрудничество за подобряване на обществения достъп до най-актуалната и най-надеждна информация за заболяването, съобщи организацията на 22 октомври 2020 г.

Благодарение на това сътрудничество, хората в цял свят ще могат да имат достъп и да споделят помежду си инфографиката на СЗО, видеоматериали и други мултимедийни данни, свързани с общественото здравеопазване, която ще се съхранява в „Wikimedia Commons”.

Това ще позволи на повече от 250 000 редактори доброволци на Уикипедия да разширят обхвата на темата за COVID-19, по която в момента има над 5200 статии на 175 езика, включително български.

„Съдържанието на СЗО ще бъде преведено на национални и регионални езици благодарение на обширната глобална мрежа от доброволци в Уикипедия“, обясниха от организацията.

„Еднаквият достъп до достоверна информация за здравеопазването е от критично важно значение за осигуряване на безопасността и информираността на хората по време на пандемия”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Сътрудничеството с „Wikimedia Foundation” ще разшири достъпа до надеждни данни на СЗО, подчерта той.

От началото на пандемията СЗО отделя специално внимание на предотвратяването на „инфодемията”, която определят като „прекален обем информация и бързото ѝ разпространение, въвеждаща в заблуждение или измислени новини, изображения и видеоматериали”. Посредством разпространението на проверени данни за коронавируса СЗО си поставя за цел да „обуздае инфодемията”.

През следващите месеци „Wikimedia Foundation” и СЗО ще продължат да публикуват ресурси и да си сътрудничат с редакторите-доброволци на Уикипедия, за да се установят информационните пропуски по въпроса Ковид-19.