СЗО напредва в борбата срещу опасните трансмазнини

храни с транмазнини

Световната здравна организация съобщава за напредък в борбата срещу опасните трансмазнини.

5 милиарда души по света остават незащитени от вредните трансмазнини, които увеличават риска от сърдечни заболявания и смърт, макар Световната здравна организация (СЗО) да отчита напредък в борбата с опасните трансмазнини, въпреки че поставената през 2018 г. цел за пълната им забрана в храните до 2023 г. не е постигната, предаде БТА. Това съобщава СЗО в доклад от 23 януари 2024 г.

Пет милиарда души по света остават незащитени от вредните трансмазнини, установи нов доклад за състоянието на СЗО, което увеличава риска от сърдечни заболявания и смърт.

За 5 години делът на хората, които поне частично са защитени от трансмазнините със закон, е нараснал от 6% на 46% от световното население, обявиха от СЗО. Препоръките на организацията са изпълнили 53 страни.

Сред тях са забрана за използване на повече от два грама промишлено произведени трансмазнини на 100 грама мазнини или забрана на частично хидрогенираната мазнина като хранителна съставка. Тя е един от най-големите източници на трансмазнини в храните.

Те могат да се получават по естествен път или чрез процеси в хранителната индустрия.

Високият прием на трансмазнини е вреден за здравето, като увеличава рисковете от липометаболитни нарушения и коронарна болест на сърцето. Те се срещат в маргарин, печива като снакс, чипс, пуканки, крекери и сладкарски изделия, немлечни (веган) сметани и веган млека, пържените продукти от картофи, обезмазнени продукти и готови замразени ястия като замразена пица и т.н.

Според СЗО трансмазнините могат да бъдат заменени без допълнителни разходи или промени във вкуса.

В Европейския съюз от 2021 г. на пазара са разрешени само храни, които съдържат по-малко от два грама промишлени трансмазнини на 100 грама мазнини.

Според СЗО Дания е сред пионерите в борбата срещу трансмазнините. Страната ги е ограничила драстично преди около 20 години и отбелязва намаляване на сърдечносъдовите заболявания, казват от организацията.

СЗО похвали Дания, Полша, Литва, Саудитска Арабия и Тайланд за правилата, свързани с трансмазнините.

Снимка на храни с транмазнини: Pixabay