СЗО: Нараства резистентността към антибиотици

антибиотици

СЗО алармира за нарастваща резистентност срещу антибиотиците.

Световната здравна организация (СЗО) алармира за нарастваща резистентност срещу антибиотиците. Това се обяснява с ненужно прекомерното им приемане.

Все повече и повече основните медикаменти, с които се лекуват бактериалните инфекции, стават неефикасни, каза генералният директор на СЗО Маргарет Чан още през 2011 година.

Ако не вземем спешни мерки, за да коригираме тази ситуация и да запазим постигнатото, ще се вървим към пост-антибиотична ера, когато много най-обикновени инфекции няма да могат да бъдат излекувани и ще започнат отново да убиват“, предупреди тя.

Така например през 2010 г. близо половин милион души са се заразили с мултирезистентни форми на туберкулоза и една трета от тях са починали. Според СЗО тази резистентност е нормална реакция на микробите, но може да бъде преодоляна с разумен и внимателен подход към антибиотиците.

Самите болни трябва да избягват да ги пият за какво ли не, а лекарите да не ги изписват прекалено.

СЗО подчертава съща, че в много райони на света повече от 50% от производството на антибиотици е предназначено да се дава на добитъка, който след това ще бъде заклан и ще служи за храна.

СЗО публикува своя доклад за световната резистентност към антибиотици, обновен през 2014 г.

Снимка на антибиотици: Дани де Бруин