СЗО: Никой не знае кога ще има ваксина срещу коронавирус

коронавирус

Научно обоснован метод на лечение на коронавирус засега няма, съобщиха от СЗО.

Научно обоснован метод на лечение на коронавирус засега няма, което означава, че всяка държава, която отменя ограниченията, рискува разпространението му.

Това заяви директорът на европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге в интервю за руския канал “Русия-24” на 30 април 2020 г.

На въпрос кога се очаква тази пандемия от COVID-19 да приключи, представителят на СЗО подчерта, че “ходът на пандемията все още на никого не е известен, за да може да се определи докога коронавирусът ще остане с нас”. Към момента няма лечение или ваксина срещу коронавируса, за да се отговори на този задаван от всички въпрос, допълни той.

Журналистът припомни изявлението на СЗО, че коронавирусът ще остане дълго и помоли за разяснение какво значи “дълго”. Клюге отговори, че “трябва да запомним, че живее на планета, пълна с вируси, дори може да се каже, че живеем на вирусна планета. А вече сме се сблъсвали с подобни коронавируси като САРС и МЕРС и при справянето с такава пандемия трябва да се носи първо отговорност за здравето, защото от здравето зависи икономиката и националната безопасност. Много държави в Европейския съюз вече преминават на преходен период, в който постепенно отслабват мерките за безопасност. Но трябва да се отчита сложността и неопределеността на ситуацията. Европейският клон на СЗО е създал указания за този преходен период в 4 основни точки: правителствата да са убедени, че епидемията е под контрол; обществото да е осъзнало опасността от заболяването; държавните органи трябва да имат план за оказване на здравно осигуряване, както и за обезопасяване на работните места.”

СЗО все пак се надява ваксина срещу новия коронавирус да се появи възможно най-скоро.

“Работата върви, свидетели сме на изумителна скорост. Но е важно да се мисли за безопасността и за това, че работим за всички. Никой не знае кога ще има ваксина. Обикновено този процес отнема от година до осемнадесет месеца. Надяваме се, че благодарение на безпрецедентната координация това ще се случи по-бързо, може би след по-малко от година, но никой не знае”, каза той.

Клюге припомни, че в момента има стотина потенциални прототипи на ваксина и са в ход шест клинични изпитания. Това е историческа скорост, подчерта той.

Клюге каза още, че когато е налице ваксина, СЗО трябва да осигури спаведливото й разпределение между страните по света.

Той подчерта, че СЗО подкрепя съвместни усилия за разработка на ваксина и в идеалния случай тя трябва да бъде за общото благо, защото всеки човек има право на здраве.

Вижте цялото интервю (на руски):

Колаж: Герд Алтман