СЗО: Няма доказателствата за вредата на пластмасата в питейната вода

СЗО обяви, че са необходими допълнителни проучвания, които да установят дали вредят на здравето микрочастиците пластмаса в питейната вода.

Световната здравна организация (СЗО) определи като “нисък” риска за здравето от микропластмасата в питейната вода в специално съобщение на 22 август 2019 г.

Сегашното ниво на малките частици пластмаса в питейната вода не застрашават потребителите, казва СЗО, но допълва, че са необходими допълнителни изследвания по темата.

Откриването на малки частици пластмаса в питейната и бутилираната вода предизвика голям шум в медиите, но агенцията на ООН не открива директно отражение върху човека.

Според резултатите от изследването на СЗО, публикувано през 2019 г., пластмасата в бутилираната вода най-често попада в нея чрез технологията на бутилиране, особено при завиването на пластмасовата капачка.

“Водещото послание е, че потребителите на питейна вода по света, на базата на нашата оценка, могат да са спокойни, че риска за здравето им е нисък.”, каза Брус Гордън от отдела за обществена сигурност на СЗО.

Изследването на организацията показало, че повечето частици пластмаса в питейната и бутилираната вода са по-големи от 150 микрометра. Това означава, че те не преминават през стените на червата и се изхвърлят от организма чрез храносмилателната система.

Ако има по-малки частици от 150 микрометра, те биха преминали през стените на червата и биха се отложили в други органи.

От СЗО признават, че нямат достатъчно информация дали това се случва и какви са евентуалните последици от него.

Снимка на пласмасови бутилки с вода: Вилфрийд Венде