СЗО обяви извънредно положение заради Зика

комар

СЗО обяви извънредно положение заради вируса Зика.

Световната Здравна Организация (СЗО) обяви, че епидемията от вируса Зика представлява извънредна ситуация за страните от Латинска Америка и заплаха в световен мащаб, предадоха световните агенции.

Оценката на ситуацията е била направена от независима експертна комисия към СЗО, която е агенция на ООН, след критиките, че досега реакциите са колебливи. Тя се състои от експерти по епидемиология, обществено здраве и инфекциозни болести от двете Америки, Европа, Азия и Африка. Мнението на експертната комисия ще даде възможност за бързи международни действия и приоритетни изследвания.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан каза пред журналисти, че е
необходим координиран международен отговор, но няма нужда от ограничения над пътуванията и търговията.

Според прогнозни данни на СЗО, през 2016 година със Зика може да се заразят около 4 милиона души в Южна и в Северна Америка.

От началото на февруари 2016 г. в Бразилия, където вече са регистрирани над 1 милион случаи на Зика, е в сила указ, според който медицински лица имат право да влязат във всяка сграда, за да обработят места, където се развъждат комари. За извършването такава дейност дори няма да е необходимо да се издирват собствениците на съответните имоти.

Бразилският министър на здравеопазването Марсело Кастро каза пред агенция Ройтерс, че епидемията е по-опасна от очакваното, защото при 80% от заразените хора не се проявяват симптоми.

По-рано Маргарет Чан заяви, че от незначителна опасност вирусът Зика се е превърнала в сериозна заплаха за живота на хората в Южна Америка.

В края на януари 2016 г. СЗО създаде извънреден екип за борба с вируса заради взривното му разпространение.

В повечето случаи заразяването с вируса не е съпроводено с никакви особени симптоми. Основно на риск са изложени жените, тъй като при бременност има риск от микроцефалия при плода. В Бразилия вече има данни за около 4000 случая на микроцефалия – увреждане, при което децата се раждат с по-малки по размери мозъци.

В някои страни на Латинска Америка бяха отправени съвети към семействата, които искат да имат деца, да отложат раждането им.

600x120

Вирусът Зика за първи път е бил идентифициран през 1947 г. в екваториална гора в Уганда, откъде и произлиза името на вируса – Ziika от пищна, разкошна на местния говор луганда. В тази зона от 12 хектара наричана са идентифицирани шестдесет вида комари. Най-известният посетител на Зика бе американският президент Джими Картър, пристигнал там да наблюдава птиците.

В статията от 1952 г. на Кралското дружество по тропическа медицина и хигиена на Великобритания за откриването на вируса е описан горист район, наречен Зика, където учените са изследвали жълтата треска при малките маймуни макак резус. Кръвни проби са били взети от тези маймуни, за да се идентифицира жълтата треска и фактически така е бил открит вирусът Зика.

Почти 70 години след това откритие няма ваксина, нито специфично лечение или тест за бърза диагностика срещу онова, което американските власти описват като нов вирус.

В Южна Америка вирусът малко се е променил и тези мутации са го направили по-агресивен към хората, а това създава сериозни проблеми, казва изследователят от Института по вирусология на Уганда Джулиус Лутвана, цитиран от агенциите АФП и агенция БГНЕС.

Угандийското министерство на здравеопазването смята заболяването за безобидно. Едва при един или двама от десет заразени се наблюдава лека треска, отбелязва Лутвана. Според него фактът, че сме изложени на много други вируси от същата група ни дава известен имунитет.

Бразилия и САЩ ще работят заедно по ваксина за зика вируса. За това се договориха в телефонен разговор президентите на страните Дилма Русеф и Барак Обама. Лидерите се съгласиха двете страни да работят заедно в изследванията на вируса и разработката на ваксини и други технологии на контрол и превенция.

Съвместна група ще работи за продукцията на ваксини и терапевтични средства, съобщиха на свой ред от офиса на Русеф. Действията ще са част от същестуващото партньорство между бразилския Институт за биомедицински изследвания в Бутантан и Американския национален здравен институт.

Учени вече предупредиха, че независимо колко бързо се работи, вероятно ще трябват години за появата на достъпна ваксина за вируса Зика, дори десетилетия.

Бразилското правителство препоръча на бременни жени да не ходят на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото на 2016-та заради рискове за плода, свързани с вируса Зика.

Заразата вече се е разпространила в 13 страни на американския континент, сочат данни на СЗО, както и в Азия и Африка, откъдето тръгва болестта. Счита се, че в Колумбия има повече от 20 000 случая на заболяването, включително и на 2 100 бременни жени. Колумбия прогнозира заболелите да стигнат 650 000.

Властите в щата Кинтана-Роо на карибското крайбрежие на Мексико и курортът Акапулко в щата Гереро обявиха епидемиологична тревога заради вируса, съобщи вестник Хорнада.

Снимка: Джон Тан