СЗО обяви 6-та степен на опасност от грипна пандемия


СЗО обяви 6-та степен на опасност от пандемия от свински грип.

Световната здравна организация (СЗО) обяви шеста – последна степен на опасност за възникване на грипна пандемия. Това обяви генералният секретар на Световната здравна организация г-жа Маргарет Чан, отчитайки високия темп на разпространение на грип A / H1N1 през последната седмица.

Българското министерство на здравеопазването не препоръчва на този етап приемането на каквито и да е медикаменти с профилактична цел. Допълнителни указания за поведение и предпазни мерки ще се дават при промяна в епидемичната ситуация. До днес в Националната референтна лаборатория по грип са изследвани общо 96 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус, пише dariknews.bg.

От тях положителни са само две – на  известните вече случаи от Павликени, област Велико Търново и село Баня, област Благоевград. Продължава приемането и обработката на проби от цялата страна на хора с различни грипоподобни симптоми, най-често пребивавали и завръщащи се от страни с най-голямо разпространение на заболяването. Към днешна дата в страните от Европейския съюз са регистрирани 1439 случая, от тях 472 са с вътрешно разпространение на заболяването. През последното денонощие новорегистрираните случаи са 91.В света (без ЕС) са регистрирани 26 465 случая, от тях 141 със смъртен изход. През последното денонощие случаите в света са нараснали с нови 1068.

Тежестта на заболяването се определя от СЗО като средно тежка, в страните от ЕС няма регистрирани смъртни случаи. На Балканите най-много регистрирани случаи има в Румъния – 10, като шест от тях са с вътрешно разпространение, Турция – 10 (само внесени случаи) и Гърция – шест, също само внесени.

Снимка: sxc.hu

loading...