СЗО одобри първата ваксина срещу малария

комар

Световната здравна организация одобри за първи път ваксина срещу малария.

Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината срещу малария RTS,S/AS01 – първата срещу болестта, пренасяна от комари, която убива повече от 400,000 души годишно, предимно африкански деца.

Решението последва преглед на пилотна програма, прилагана от 2019 г. в Гана, Кения и Малави, чрез която бяха дадени повече от 2 милиона дози от ваксината, създадена за първи път от фармацевтичната компания GlaxoSmithKline (GSK) през 1987 г.

Одобрената ваксина с търговско наименование Mosquirix предотвратява 30% от тежките случаи на малария, дори в райони с високо възприемане на други превантивни мерки, като например мрежи за легло, импрегнирани с инсектицид.

След като прегледа доказателствата от тези страни, СЗО заяви, че „препоръчва широко използване на първата в света ваксина срещу малария“, каза в изявление генералният директор на агенцията Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО заяви в изявление, че препоръчва широко приложение на ваксината сред децата в Африка на юг от Сахара и в други региони с умерено до високо предаване на малария.

Съществуват много ваксини срещу вируси и бактерии, но за първи път СЗО препоръчва за широка употреба ваксина срещу човешки паразит.

„От научна гледна точка това е огромен пробив“, каза Педро Алонсо, директор на Глобалната програма за малария на СЗО.

Ваксината действа срещу плазмодий фалципарум – един от петте вида паразити и най-смъртоносният.

Симптомите на малария включват треска, главоболие и мускулни болки, след това втрисане, треска и изпотяване.

На всеки две минути дете умира от малария, според Световната здравна организация. Преди новопрепоръчаната ваксина да достигне до африканските деца, следващата стъпка ще бъде финансирането.

„Това ще бъде следващата голяма стъпка. Тогава ще преминем към мащабиране на дозите и решения за това къде ваксината ще бъде най-полезна и как ще бъде разгърната”, каза Кейт О’Брайън, директор на отдела по имунизация, ваксини и биологични препарати.

Решението на Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация и Консултативната група по политиката срещу маларията да подкрепят масови доставки след първите доставки в Гана, Кения и Малави.

Повече от 800,000 деца в трите държави са получили поне една доза ваксина от 2019 г. насам като част от нормалната детска имунизационна програма.

Тестването на ваксината в реалния свят показа, че тя е предотвратила 30% от тежките случаи на малария дори в райони с широко въвеждане и на други мерки, като например мрежи за легло, импрегнирани с инсектицид. Ваксината също се оказа безопасна и с положително възприемане от семействата в африканските райони, покосени от маларията.

Ваксината Mosquirix действа срещу един от причинителите на заболяването Plasmodium falciparum, който се пренася от комарите от род Anopheles и е най-смъртоносният от всички маларийни паразити. Разработването на ваксина се оказа голямо предизвикателство, тъй като паразитът е много по-сложен от вирус или бактерия.

Ваксината стимулира имунната система да се бори с маларийния паразит в момента, в който е инжектиран в кръвта от ухапване от комар. Тя спира паразита, заразяващ чернодробните клетки, където обикновено той ще узрее и размножава, преди да причини потенциално смъртоносно заболяване.

Ефективността на ваксината е ниска в сравнение с ваксините за други заболявания, но маларията отнема толкова много животи, че СЗО вярва, че все пак ще предотврати десетки хиляди смъртни случаи всяка година.

Професор Даян Уирт, председател на Консултативната група на СЗО по политиката за малария, заяви: „Това е първата ваксина за човешки паразит и показва, че е възможна ваксина за тази предизвикателна инфекция.“

„Въпреки че продължаващите заплахи към наличните ни инструменти като устойчиви на лекарства паразити и комари, устойчиви на инсектициди, са необходими иновации не само за създаване на нови инструменти, но и за по-добро приспособяване на настоящите ни инструменти за постигане на максимално въздействие“, допълва тя.

Мрежите за легло са били основното средство за предотвратяване на маларията досега, като смъртните случаи са намалели с 60% през първите 15 години на този век, тъй като те са широко разпространени. Напредъкът в борбата срещу малария обаче се забави, тъй като под половината от всички африкански домакинства имат достатъчно мрежи за цялото семейство.

Пилотното проучване на ваксината показа, че тя е дадена на две трети от деца без мрежа за легло, прибавяйки още един слой защита.

Маларията (от италиански: mal’aria – „лош въздух“) е инфекциозно заболяване, което е често срещано в тропиците, пише Wikipedia.

Днес маларията е една от водещите причини за смърт в света, особено сред децата в Третия свят. През 2009 г. 225 милиона души са заразени с малария, а през 2010 г. 655,000 умират. По-голямата част от смъртните случаи от малария са в Африка на юг от Сахара.

Маларията се причинява от вътреклетъчни паразити от род Plasmodium. До средата на 20 век маларията се е срещала и в България. Причинителят на заболяването се предава при ухапване от комари от род Anopheles. В свободни страни маларията може да се пренесе от хора, пътували в области с голяма честота на случаите на малария. Освен заразяване при кръвопреливане и лабораторни злополуки, предаването от човек на човек е възможно само при бременността от майката на детето, ако плацентата е наранена (най-вече при раждане).

В род плазмодии само четири паразита са опасни за хората: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale и Plasmodium malariae. Те се различават значително по отношение на тяхното географско разпространение и протичането на болестта. Plasmodium falciparum е причинителят с най-голямо клинично значение и най-опасен.

Симптомите на маларията са втрисане, високата температура и изпотяване. Последователността на тези симптоми се нарича малариен пристъп и се повтаря на определен период от време в зависимост от вида малария. Особено при деца заболяването може да доведе до кома и смърт.

Снимка на малариен комар: Марк Паскуал / Pixabay