СЗО одобри светкавичен тест за коронавирус

негативен тест за коронавирус

СЗО одобри евтин бърз тест, който диагностицира коронавируса за броени минути.

Тест за коронавирус, който може точно да диагностицира заразата Ковид-19 за минути, може значително да увеличи броя на изследванията в страните със среден и нисък доход на населението.

Новината съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Теодрос Гебрейсус на брийфинг на 28 септември 2020 г.

Тестът, който струва само около 5 щатски долара, може да проследи разпространението на болестта в по-бедните държави, които страдат от недостиг на здравни работници и лаборатории.

Гебрейсус каза, че “значителна част от тези бързи тестове – 120 милиона – ще бъдат предоставени на страните с ниски и средни доходи. Тези тестове осигуряват надеждни резултати за около 15 до 30 минути, а не за часове или дни, на по-ниска цена, с по-малко сложно оборудване.”

Тези “жизненоважни” тестове ще помогнат за разширяване на тестовете в отдалечени райони, “които нямат лабораторни съоръжения или достатъчно обучени здравни работници за извършване на PCR тестове”, допълни той.

Дългите периоди между извършването на тестовете и получаването на резултатите и досега затруднява усилията на множество страни да се справят с разпространението на коронавируса.

Гебрейсус добави: “Висококачествените бързи тестове ни показват къде се крие вирусът, което е ключово за бързото проследяване и изолиране на контактите и прекъсване на веригите на предаване. Тестовете са критичен инструмент за правителствата, тъй като те се стремят да отворят отново своите икономиките и в крайна сметка да спестят както животи, така и поминък.”

Първите светкавични тестове за Ковид-19 ще бъдат доставени на двайсетина държави в Африка през октомври 2020 г.

Питър Сандс, изпълнителен директор на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, заяви пред CNN на 29 септември, че тестовете са изключително ценни като допълнение към PCR тестовете, но предупреди, че те не са “сребърен куршум”.

„Въпреки че са малко по-малко точни – те са много по-бързи, по-евтини и не изискват лаборатория“, обясни той. „Възможността за внедряване на качествени антигенни светкавични  диагностични тестове ще бъде значителна стъпка напред, за да се даде възможност на страните да удържат и да се борят с Ковид-19“, добави Сандс.

PCR-тестът е най-широко разпространеният и най-точен диагностичен тест за определяне дали някой в ​​момента е заразен с коронавирус. Тестовете обаче изискват специализирани консумативи, скъпи инструменти и опит на обучени лабораторни техници, което доведе до недостиг и изпитателна разлика в световен мащаб.

Сандс заяви, че тези тестове ще помогнат на страните с ниски и средни доходи да “преодолеят драматичната пропаст в тестовете между богатите и бедните страни”.

“В момента страните с най-високи доходи провеждат 292 теста на ден на 100 000 души. За страните с по-висок и среден доход този брой е 77. За държавите с по-ниски и средни доходи е 61, а за страните с ниски доходи – едва 14”, каза Сандс каза, без да уточнява откъде идват тези данни.

Снимка на негативен тест за коронавирус: Фернандо Жиминаицела