СЗО: Пандемията от свински грип не е преминала

Пандемията, свързана с вируса H1N1, по-известен като свински грип, все още не е приключила, въпреки че по-голямата част от нея е преминала в много райони по света, съобщи Световната здравна организация (СЗО), след като преразгледа данните за епидемията от независими здравни експерти в началото на юни 2010 г.

Комисия на СЗО, съставена от 15 външни съветници, посочи, че за страните остава от критична важност да поддържат бдителността си по отношение на панедмията, включително необходимите мерки за контрол на заболяванията и наблюдението, посочи генералната директорка на СЗО Маргарет Чан в комюнике.

Все още се намираме в пандемия“, обяви говорителят на СЗО Грегъри Хартл. Чан заяви, че очаква пандемията да продължи, а комисията ще се срещне отново, за да преразгледа ситуацията, след получаването на допълнителни данни за зимния грипен сезон в южното полукълбо.

Решението на Чан, основаващо се на препоръките на комисията, означава, че свинският грип остава в 6-та най-висока степен по скалата за пандемична опасност на СЗО, което е така от юни 2009 г., припомня агенция БГНЕС.

Илюстрация: sxc.hu

loading...