СЗО подкрепя здравната реформа в България

пресконференция

Световната здравна организация (СЗО) подкрепя България в реформата на здравната система.

Една от причините да бъда тук е желанието на Световната здравна организация да подсили двустранното сътрудничество с България. България е много специален член на СЗО, защото е една от малкото страни-основателки на организацията и ние трябва да продължим да засилваме своето сътрудничество. В страната предстои провеждането на реформа на здравната система и СЗО ще подкрепи тази реформа. Една от основните промени се предвижда да бъде въвеждането на нов здравноосигурителен модел. Това посочи Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус на съвместен брифинг с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който се проведе на 2 март 2018 г.

Друга причина за визитата на д-р Гебрейесус е възможността за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Световната здравна организация в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Дългогодишното сътрудничество между България и Световната здравна организация (СЗО) се задълбочава с наскоро подписаното Двугодишно споразумение за сътрудничество за периода 2018-2019 г. Ще работим активно с Офиса на СЗО в България по изпълнение на дефинираните цели в областите заразните и незаразните болести, подобряване на здравето на майките и децата, националната здравна политика и подготвеността на държавата при извънредни здравни ситуации, заяви министър Ананиев. За целта са предвидени средства в размер на 183 330 щатски долара от СЗО.

България е една от първите страни, в които СЗО направи изследванията „Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието населението“ и „Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ в рамките на предишното Двугодишно споразумение. Тези анализи отчитат устойчиво подобрение на здравното състояние на населението по редица показатели като драстично намаляване на детската смъртност и увеличаване на продължителността на живота, но и очертават предизвикателствата пред страната ни – заболяванията на кръвоносната система, високото равнище на тютюнопушенето и консумацията на алкохол, широкото разпространение на затлъстяването и високият дял на разходите на домакинствата за здравеопазване, стана ясно от думите на здравния министър. Кирил Ананиев коментира, че в основата на Националната здравна стратегия 2020 е заложен многосекторният подход на СЗО „Здраве във всички политики“.

Това посещение – преди да завърши първата година от мандата на д-р Гебрейесус, е знак за отличното взаимодействие между нашата страна и СЗО. Сигурен съм, че тази визита на най-високо ниво е допълнителен импулс за укрепване на сътрудничеството ни, подчерта министър Ананиев.

Световната здравна организация е специализирана агенция на ООН, учредена на 7 април 1948 г., като България се присъединява на 9 юни същата година. Организацията функционира като координиращ орган на международното здравеопазване. Целите на СЗО са свързани най-вече с борбата с ключови инфекциозни болести и подобряването на общото здравословно състояние на народите по света. Членовете на СЗО са 194 – държави-членки на ООН, както и островите Кук и Ниуе.

Снимка от пресконференцията на д-р Гебрейесус и министър Ананиев: Министерство на здравеопазването