СЗО подкрепя отваряне на страните след карантината

лого СЗО

Световната здравна организация подкрепя отваряне на страните след карантината с 4 основни стъпки.

Световната здравна организация (СЗО) подкрепя отварянето на страните след карантината, но е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на бедствие.

Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на редовния брийфинг на организацията по повод световната пандемия от коронавирус на 31 август 2020 г.

„СЗО напълно подкрепя усилията за отваряне на икономики и общности. Искаме да видим как децата се връщат в училище, а хората – на работните си места. За експертите на организацията, обаче, е важно да видят как това става безопасно. Колкото повече държави контролират вируса, толкова повече страните могат да бъдат отворени отново. Но ако една страна реши да разхлаби мерките и да бъде отворена отново, без да може да контролира броя на новите случаи и състоянието на вече заразените, това би било рецепта за бедствие“, каза той.

Държавите трябва да предприемат поне четири основни стъпки, преди да се върнат към нормалното, посъветва директора на СЗО:

Първо:
Да се ограничи предаването на вируса на големи групи хора – такива инфекции се регистрират при масови събития, включително в нощни клубове, на стадиони, на големи религиозни събирания.

В много страни са наблюдавани огнища на зараза, свързани със събиране на хора на стадиони, нощни клубове, места за поклонение и в други събития с тълпи.

Предотвратяването на тези усилващи събития е от съществено значение, но има начини да се провеждат събирания безопасно на някои места.

Решенията за това как и кога да се разрешат събирането на хора трябва да се вземат с подход, основан на риска, в местния контекст на заразата.

В страните или общностите, които отчитата увеличение на разпространението на заразата от коронавируса, може да се наложи да се отложат събитията за кратко време, за да намалее предаването на инфекцията.

От друга страна, страни или общности със спорадични случаи или малко огнища на зараза могат да намерят творчески начини за провеждане на събитията, като същевременно минимизират риска.

Второ:
Намаляване на смъртните случаи чрез защита на групите, които са най-уязвими от вируса, включително възрастните хора, тези с хронични заболявания и хората с професии от съществено значение.

Страните, които правят това добре, могат да се справят с ниските нива на предаване, когато се отворят.

Като защитават тези, които са изложени на най-голям риск, страните могат да спасяват човешки животи, да предотвратят хората да се разболеят тежко и да премахнат натиска върху здравните си системи.

Трето:
Всеки трябва да даде своя принос за безопасността на обществото и неразпространението на инфекцията като изпълняват мерките, за които знаем, че работят за защита на себе си и другите – стойте на поне един метър от другите, измивайте редовно ръцете си (със съпун и вода или дизефентнант), практикувайте дихателен етикет (когато кашляте или кихате, както и когато разговаряте) и носете маска.

Избягвайте: затворени пространства, места с много хора и близък физически контакт.

Четвърто:
Правителствата трябва да предприемат съобразени действия за намиране, изолиране, тестване и лечение на заболели от Ковид-19, както и за проследяване на контактите на заболелите. Широко разпространените заповеди за престой у дома могат да бъдат избегнати, ако страните предприемат временни и географски насочени стратегии.

За да подкрепи страните в усилията им да се отворят след карантината, СЗО разполага с редица насоки, основани на факти, които могат да бъдат приложени в различни сценарии на предаване.

Наскоро СЗО публикува насоки за хотели и други места за настаняване, както и насоки за товарни кораби и риболовни кораби.

„Всичко това е част от нашия ангажимент да подпомагаме всеки сектор да се отвори възможно най-безопасно“, допълва д-р Гебрейесус.

Представяме целия брийфинг на СЗО от 31 август 2020 г. (на английски език):

Снимка на логото на СЗО: Мигел А. Падринян