СЗО: Почти половината от пълнолетните европейци никога не са спортували

Станимир Михов фитнес

Почти половината европейци никога не са спортували.

Над една трета от пълнолетните в Европейския съюз не спортуват достатъчно – тенденция, която се задълбочава от пандемията от COVID-19, донесла неблагоприятни последици за здравето.

Това се посова в доклад, публикуван на 17 февруари 2023 г. от Световната здравна организация (СЗО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), информира БГНЕС.

През 2016 г. 35,4% от възрастните в 27-те държави – членки на ЕС, са били недостатъчно активни според критериите, формулирани от СЗО, които изискват 150 минути физическа активност с умерена интензивност седмично.

Според същия доклад, публикуван от СЗО и ОИСР, почти половината от възрастните европейци (45%) съобщават, че никога не са правили физически упражнения и не са спортували.

Ниското ниво на физическа активност е характерно и за подрастващите, особено за момичетата: само 17,6% от момчетата и 9,6% от момичетата декларират, че спазват препоръката на СЗО за поне един час умерена или интензивна физическа активност на ден.

Ситуацията не се подобрява с възрастта: само една четвърт от възрастните над 55 години практикуват спорт или се упражняват поне веднъж седмично.

Жените също са по-малко активни от мъжете. Разликата между половете е очевидна за възрастовата група 15-24 години: 73% от мъжете спортуват или се упражняват поне веднъж седмично, докато при жените този процент е едва 58.

Социално-икономическото положение също оказва известно влияние. Само 24% от хората, които се смятат за представители на работническата класа, твърдят, че спортуват поне веднъж седмично, в сравнение с 51% от хората, които се смятат за по-заможни в социалната категория.

Пандемията от COVID-19 е влошила още повече тази ситуация: въпреки че локдауните накараха някои от възрастните да спортуват повече, обратната ситуация е много по-често срещана. Повече от половината европейци са намалили физическата си активност, а само 7% от тях планират да спортуват повече след края на пандемията, посочват авторите на доклада.

Ако всички спазваха нивата на физическа активност, препоръчани от СЗО, всяка година биха могли да бъдат избегнати повече от 10 000 случая на преждевременна смърт, регистрирани при хора на възраст между 30 и 70 години. Средната продължителност на живота би се увеличила с поне 7,5 месеца за хората, които в момента са недостатъчно активни, твърдят авторите на доклада.

Освен това държавите-членки на ЕС ще спестят 0,6% от бюджетите си за здравеопазване, допълват авторите на доклада.

Снимка на спортуващ: Станимир Михов