СЗО: Преработеното месо причинява рак

преработено месо

Шокиращо за цял свят СЗО предупреди, че яденето на преработено месо води до рак.

Световната Здравна Организация (СЗО) обяви на 26 октомври 2015 г., че хапването на всякакво преработено месо води до рак.

В предупреждението става дума, че всички колбаси, като салами, наденици, кренвирши, шунка, филета и подобни, са канцерогенни. Става дума за преработено всякакъв вид месо – свинско, говеждо и пилешко.

СЗО изтъква също, че и непреработено червено месо може да причини рак.

Онкологичният отдел на СЗО вече определя обработеното месо като “канцерогенно за хората въз основа на достатъчно доказателства за рак на дебелото черво”, се казва в нов доклад.

Непреработеното червено месо, като свинска пържола и агнешки джолан, е класифицирано като “вероятно канцерогенно”.

СЗО заяви, че откритието е изключително важно за общественото здраве, тъй като преработено месо се консумира масово. Въпреки това, СЗО подчертава, че червеното месо все пак има “хранителна стойност”, защото е богато на желязо, цинк и витамин B12.

Тези резултати са важни, за да могат правителствата и международните регулаторни агенции да провеждат оценки на риска, за да се балансират рисковете и ползите от яденето на червено месо и преработени меса и да се осигури възможно най-добрите препоръки за хранене, казва Кристофър Уайлд, ръководител на кой е агенция за рак, в свое изявление, цитирано от CNN.

Данните, представени от 10 онко проучвания показват, че всяка порция 50 грама преработено месо [което е 2 парченца], приемана ежедневно, увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%, както и относително по-слабо и риска за рак на стомаха, пише SkyNews, позовавайки се на СЗО.

Ето подробен репортаж [на английски език]:

За любознателните представяме и видеото 15 ужасяващи факти за преработеното месо [също на английски език]:

Снимка: Юлиана Николова