СЗО: Рано е да се обяви победа над свинския грип


Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чан заяви, че е твърде рано да се обявява победа над свинския грип и добави, че предприетите мерки за борба с пандемията са били оправдани.

Мисля, че трябва да останем предпазливи и да наблюдаваме развитието на пандемията в рамките на следващите 6 до 12 месеца, преди да обявим победа“, заяви Чан в интервю пред швейцарския вестник Tann.

Въпреки че пикът на грипния вирус е преминал в някои страни в северното полукълбо като Канада и САЩ, останалите страни са далеч от края на борбата с грипа, отбелязва тя. Чан добави, че по-пълна картина, свързана с разпространението на грипа ще бъде ясна след най-малко две години. Самата тя още не се е ваксинирала срещу свинския грип, но възнамерявало да го стори, допълва агенция БГНЕС.

Вирусът A / H1N1, който за първи път беше открит през март 2009 г. в Мексико, е убил над 12 220 души до края на 2009 г., сочат последните данни на Световната здравна организация, публикувани в последните дни на изминалата година. Бързото разпространение на вируса накара СЗО да обяви пандемия през юни 2009 г..

Американският континент и най-вече САЩ и Канада, е най-тежко засегнат с най-малко 6670 жертви, но “разпространението на пандемичния грип в момента е най-активно в Централна и Западна Европа”, подчертава СЗО. Броят на жертвите на Стария континент е 2422 души, за които лабораторните анализи са потвърдили, че са били заразени от новия вирус, показват данните на СЗО.

Илюстрация: sxc.hu

loading...