СЗО: Светът не е готов за борбата с грип


От СЗО предупреждават, че светът не е готов за борбата с грип.

Светът все още не е готов да се справи с евентуална пандемия от грип, предупреди на 21 май, 2013 г., заместник-генералният директор на Световната здравна организация (СЗО), Кейджи Фукуда.

След епидемията, причинена от вируса H1N1 в периода от 2009 г. до 2010 г. в Китай, има свършена работа, но светът не е готов за да се справи с важна и сериозна епидемия, каза той пред делегатите на заседание на общото събрание на СЗО, което се провежда в Женева, Швейцария.

Това става в момент, в който нов вирус на птичия грип – H7N9 – нанесе удар в Китай и зарази от март 2013 г. до момента 130 души като 35 от тях починаха.

Когато хората са засегнати от нова болест, не може просто да се обърнем към медицинските книги, за да знаем какво да правим, заяви Фукуда. Според него, системи за бързо реагиране са толкова по-необходими, колкото по-малко са изучени тези болести.

Много от тези вируси не са, или са малка заплаха за хората и експертите изучават как се пренасят върху човека. Всеки вирус на грип, който засяга хората, има потенциал да се превърне в голяма заплаха за здравето, каза генералната директорка на СЗО Маргарет Чан.

Този вирус е една загадка, обвита в мистерия, добави тя.

Силната и бърза реакция на Китай бе широко приветствана от СЗО в Женева, докато липсата на прозрачност бе остро разкритикувана преди десетилетие заради кризата с ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром), който уби 800 души в Азия.

Китайското правителство се намеси сериозно след тази криза, ние сега се радваме на ползите от тази инвестиция, каза Чан. Китайската министърка на здравеопазването Ли Бин посочи от своя страна, че от май броят на случаите е намалял значително, но безпокойството остава.

Превенцията и контролът бяха ефективни, обаче, заради липсата на познания за вируса и болестта, е наложително да останем бдителни, с планове за непредвидени ситуации, добави тя, цитирана от АФП.

Китай се смята за рискова страна, заради разпространените птицеферми, пише агенция БГНЕС.

Фукуда отбеляза, че към кризата в Китай се добавя и несвързаният с нея проблем с вирус, подобен на ТОРС, който в последно време причини в Близкия изток 40 случая на заразяване, 20 с летален изход.

Това е необичайна световна ситуация, каза Фукуда.

Снимка: Sanja Gjenero

loading...