СЗО: Тийнейджърите трябва да носят маски

тийнейджър с маска

Децата над 12 години трябва да носят маски в пандемията от коронавирус, обяви Световната здравна организация.

Световната здравна организация (СЗО) издаде насоки, според които децата над 12-годишна възраст трябва да носят маски, в съответствие с препоръчаната практика за възрастните в своята страна в условията на Ковид-19.

СЗО признава, че все още се знае малко за това как децата предават вируса, но има доказателства, че тийнейджърите могат да заразят другите по същия начин като възрастните.

Децата на възраст под пет и по-малко не трябва да носят маски, обявиха от СЗО.

Децата на 12 и повече години трябва да носят маска, когато не може да се гарантира разстояние на един метър едно от друго и има широко разпространение в района, пишат в документа СЗО и Детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ).

Дали децата между шест и 11 години трябва да носят маски зависи от редица фактори, включително интензивността на предаване в района, способността на детето да използва маската, достъпа до маски и адекватното наблюдение на възрастни, заявиха от двете организации.

Потенциалното въздействие върху обучението и психосоциалното развитие и взаимодействията, които детето на възраст между 6 и 11 години има с хора с висок риск от развитие на сериозни заболявания, също трябва да се вземат под внимание.

Децата на възраст под пет години не се изисква да носят маски, заявиха СЗО и УНИЦЕФ.

Документът с насоките за носенето на маски от децата в обществото в контекста на Ковид-19, озаглавен „Advice on the use of masks for children in the community in the context of COVID-19“, е публикуван от СЗО на 21 август 2020 г.

Изследванията показват, че по-големите деца потенциално играят по-активна роля в предаването на новия коронавирус в сравнение с по-малките деца, заявиха СЗО и УНИЦЕФ, добавяйки, че повече данни с необходими, за да се разбере по-добре ролята на децата и юношите в предаването на вируса, което причинява Ковид-19.

Колаж: Александра Кох