СЗО: Физическите упражнения предпазват от рак на гърдата и на дебелото черво

Физическите упражнения предпазват от рак на гърдата и рак на дебелото черво, обяви СЗО.

Световната здравна организация съветва хората да се занимават поне със 150 минути умерени физически упражнения седмично, с цел да се намали рискът от рак на гърдата и на дебелото черво, в нови препоръки, публикувани през февруари 2011 г.

Ракът е предотвратим и много негови разновидности могат да се избегнат, заяви Едуардо Казап, президент на Съюза за международен контрол върху рака и един от авторите на съвместните Глобални препоръки за физическа активност за здраве.

Оценките на организацията и на експерти на СЗО се основават върху научни доказателства, че около 25 % от случаите на рак на гърдата и на дебелото черво мога да бъдат предотвратени чрез физическа активност, като тя може да повлияе и други форми на болестта, пише агенция БГНЕС.

Дозата физическа активност, която се изисква, е 150 минути седмично, заяви пред журналисти здравният експерт на СЗО Тим Армстронг. Той е убеден, че повечето хора могат да се справят с тази задача, това означава 30 минути умерени усилия като ходене в пет дни от седмицата.

Световната Здравна Организация поставя липсата на физическа активност редом с пушенето, диабета и високото кръвно налягане като рискове за здравето, водещи до смъртта на 3,2 милиона души годишно.

Липсата на физическа активност е четвъртият водещ рисков фактор за всички глобални смъртни случаи, като 31% от населението в света не е физически активно, заяви д-р Ала Алуан, помощник генерален директор на СЗО по незаразни болести и психическо здраве.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: