СЗО: Четири основни заболявания морят половината българи

Доклад на Световната Здравна Организация за България сочат, че близо 53% от мъжете и 50% от жените в България през 2008 г. са починали от незаразни болести: рак, сърдечносъдови заболявания и инсулт, болести на белите дробове и диабет.

В мащабното изследване са включени профилите на още 192 държави във връзка с незаразните заболявания в световен мащаб.

СЗО препоръчва усилията на всяко правителство да се съсредоточат за предотвратяване и лечение на тези незаразни болести.

Според данните на доклада на СЗО за България, близо 66% от смъртните случаи в страната, причинени от незаразните заболявания, са свързани със сърдечносъдови заболявания на българите. От рак са починали 17%, от различни видове наранявания и травми – 4%, от диабет – 2%, от респираторни заболявания – 2% и останалите смъртни случаи са причинени от различни видове незаразни заболявания.

Като основни причини за този вид смъртност сред българите данните на СЗО отчитат тютюнопушенето – 42% от мъжете и 27% у нас злоупотребяват с цигарите. Друга причина за смърт, причинена от незаразни болести, е високото наднормено тегло – 63% от мъжете и 53% от жените в България страдат от болести, които са свързани със свръхтегло. Всеки четвърти българин и всяка трета българка са физически неактивни, сочат данните на СЗО. Като следствие 52.6% от мъжете и 50% от жените у нас страдат от болести на сърдечносъдовата система.

По данни на НСИ през годината на проучването на СЗО, у нас са починали общо 110 523 души, от които 58 303 мъже и 52 220 жени. Близо 72 хиляди българи са починали от болести, свързани с органите на кръвообращението, посочва агенция БТА.

Този доклад показва къде трябва да съсредоточи усилията си всяко правителство за предотвратяване и лечение на четирите най-големи убийци в световен мащаб: сърдечносъдовите заболявания, рак, болести на белите дробове и диабет“, казва в доклада д-р Ала Алуан, помощник-генерален директор за незаразни болести и психично здраве на СЗО, цитира dariknews.bg.

Снимка: Kurhan, sxc.hu