
Ягодите били най-опасният купешки продукт.
Според данни на служители на Световната здравна организация (СЗО) ягодата е най-замърсеният със пестициди продукт.
Както е известно пестицидите са токсични и могат негативно да влияят върху репродуктивната, имунната и нервната система на човека. Те увеличават риска от рак и други заболявания.
Изследователите са анализирали около 36 хиляди образци от популярни плодове и зеленчуци в САЩ. Учените са установили, че почти 70% от образците от 48 вида, отгледани при обикновени условия, са замърсени с остатъци от пестициди, съобщи CNN, цитиран от ежедневника Deccan Chronicle и агенция БГНЕС.
Ягодата е заела първото място в списъка със замърсени продукти. В нея са открити най-малко 20 пестицида. На второ място по замърсеност с отрови е спанакът.
Най-малко пестициди намерили в сладката царевица и авокадото. След тях се нареждат с все повече пестициди ананасът, зелето, кромид лук, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните, пъпешите Медна роса, кивито, оранжевият пъпеш Канталуп, карфиолът и грейпфрутът.
Снимка: Камил Порембински