Симптоми при пролетна алергия

Представяме различни симптоми при пролетна алергия и съвети какво да правим.

При симптоми на алергия, особено сега в пролетно-летния сезон, ако хората имат проблеми с воднист секрет от носа, с дразнене, сърбеж, кихане, задължително да се обърнат към лекар.

Това посъветва председателят на Управителния съвет на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев по повод Световната седмица за борба с алергиите, цитиран от агенция БГНЕС.

Вече нещата могат да се контролират и дори лекуват с най-новите лекарства, които за съжаление са доста скъпи и недостъпни за българина, но пък  дават много сериозен резултат, посочи лекарят.

Алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни – те се увеличават в световен мащаб като брой засегнати хора и България не прави изключение.

Всеобщо известен факт е, че това заболяване по принцип се пренебрегва – от една страна се пренебрегва от пациентите, които често не разпознават симптомите на самата алергия и години страдат, без да знаят, че това е алергия, която би могла да бъде контролирана с помощта на лекар, каза Хасърджиев.

Алергиите от друга страна са пренебрегвани и от цялата ни здравна система. За огромно съжаление лекарствата, които биха могли да ги контролират, не се реимбурсират и пациентите трябва сами да се снабдяват с тях, каза специалистът.

Има предположения, че фактът, че алергиите засягат все повече хора, вероятно се дължи на замърсената градска среда. София наскоро бе обявена, че е най-мръсната столицата в цяла Европа с най-замърсения въздух и не е никак странно, че у нас алергиите се увеличават и то главоломно, посочи д-р Хасърджиев.

Според него по-голямата опасност обаче, която хората не осъзнават е, че всяка една алергия, която не е контролирана навреме и не са взети мерки, би могла да доведе до по-сериозни и по-тежки заболявания, каквато е астмата.

Най-масовите алергии са към полените и те се изострят точно в този сезон – пролетния.

Тук трябва да прибавим и алергиите към домашен прах, които в условията на градска замърсена среда също се обострят, като прибавим алергиите към различни химични вещества, с които все по-често се сблъскваме – перилни препарати, миещи средства и т.н. – ситуацията не е добра, каза д-р Хасърджиев.

Снимка: Sofiah Budiastuti