Синдром на сухото око се среща по-често при мигрена

жена

Учените свързаха мигрената със синдрома на сухото око.

Проучване установи, че синдромът на сухото око се среща около 20% по-често при хората с диагноза мигрена.

Хората, които имат пристъпи на мигрена, по-често страдат от синдром на сухото око спрямо останалите, сочат резултатите от изследване.

Изследователите провели ретроспективно наблюдение на 72 969 пациента на възраст над 18 години, от които 41 764 мъже и 31 205 жени, в периода 2008-2018 г.

След като взели предвид употребата на някои лекарства и други фактори, авторите му заключили, че синдром на сухото око се среща 20% по-често при хората, които имат пристъпи на мигрена.

Връзката изглежда се усилва най-вече сред жените с напредването на възрастта. Синдром на сухото око се среща около два пъти по-често при мъжете с мигрена на 65 и повече години, докато за жените на същата възраст честотата на това очно заболяване е близо 2,5 пъти по-голяма.

Изследването не доказва, че едното причинява другото, но за съществуването на връзка между синдрома на сухото око и мигрената се говори от години, отбелязаха учените. Сходни възпалителни процеси на клетъчно ниво играят ключова роля за синдрома на сухото око и мигрената.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание JAMA Ophthalmology на 7 март 2019 г.

Снимка: Александър Иванов