Сини сливи заздравят костите на жени в менопауза

сини сливи

Сините сливи могат да заздравят костите на възрастните жени, доказаха учените.

Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна маса и да запазят здравината на костите на жените в постменопауза, особено на таза и пищяла, съобщи агенция БТА, позовавайки се на две изследвания на американски учени.

Първото изследване в университета на Пенсилвания разглежда възпалението и здравето на костите, а свързано с него клинично изпитание в същия университет оценява ефекта от консумацията на 50 грама или 5-6 сушени сини сливи на ден и 100 грама или 10-12 сушени сини сливи на ден върху костната минерална плътност, костната геометрия и приблизителната здравина на костите 12 месеца.

Общите резултати са базирани на данни от 235 жени в постменопауза.

По-голямото разпространение на остеопорозата сред жените над 50-годишна възраст, отколкото сред мъжете, отчасти се дължи на намаляването на нивата на естроген с настъпването на менопаузата, което води до загуба на костна плътност. Недостигът на естроген също така допринася за увеличаване на възпалителните медиатори, които потискат образуването на костна маса.

Първото проучване изследва връзката между циркулиращите клетки, които освобождават вещества за намаляване на възпалението, известни като възпалителни медиатори, и различни показатели за здравето на костите, включително костна плътност, геометрия и здравина.

Предишни проучвания предполагат връзка между хроничното възпаление и остеопорозата, както и риска от фрактури, твърдят учените.

Резултатите показват, че колкото повече възпаления има, толкова по-лошо е здравето на костите.

„Нашите открития показват, че възпалителните маркери са негативно свързани със здравето на костите при жени в постменопауза, което предполага, че възпалението може да бъде важен посредник за загуба на костна маса след менопауза и потенциална цел за хранителни терапии“, обяснява авторът на изследването Кони Роджърс, професор и ръководител на катедрата по хранителни науки в Университета на Джорджия, в съобщение за медиите, публикувано на 17 октомври 2022 г.

Второто проучване включва контролна група, която не е консумирала сушени сини сливи, друга с 50 грама (5 до 6 сушени сини сливи) на ден, трета със 100 грама (10 до 12 сушени сини сливи) на ден и сборна група – жени, консумирали пет до шест или 10 до 12 сушени сини сливи на ден.

„По-рано доказахме, че консумацията на пет до шест сушени сини сливи дневно 12 месеца води до запазване на костта в областта на тазобедрената става, като тази констатация се наблюдава на шест месеца и се запазва до 12-ия месец. В тази втора част на рандомизираното контролирано проучване 3D изобразяването на костта предостави допълнителна информация за реакцията на костта към ежедневната консумация на сини сливи“, казва в съобщението Мери Джейн Де Соуза, главен изследовател.

Последните резултати показват, че консумацията на сушени сини сливи „запазва обемната костна минерална плътност и здравина в носещите тежестта пищялни участъци“, отбелядва Де Соуза, заслужил професор и директор на Лабораторията за женско здраве и физически упражнения в Пенсилвания.

Изследването е представено на Годишна среща на Северноамериканското дружество по менопауза, проведено в Атланта, Джорджия, през октомври 2022 г.

Снимка на сини сливи: pixel2013 / Pixabay