Синьо сирене съдържа вредно много сол

Популярното синьо сирене е по-солено от морската вода и консумацията на 50 г от него съдържа около една четвърт от препоръчителното дневно количество сол.

Ново проучване показа, че синьо сирене като Фета, Камбоза и Халуми могат да бъдат много по-солени от морската вода.

Британски учени споделят, че това прави изброените сирена много вредни за здравето.

Според друго откритие, че консумацията на сирене предпазва от диабет тип 2, но констатацията за високите нива на сол във вкусното синьо сирене обезценява здравните му ползи.

Съдържанието на сол в 100 г синьо сирене е средно 2.71 г. За сравнение, при морската вода е 2.5 г на 100 г.

Така консумацията на 50 г от тези сирена, съдържа около ¼ от препоръчителното дневно количество сол. Поради това учените препоръчват по-умерена прием, подчертава novanews.bg.

Снимка: Liz Davenport