
Хапването на сирене е пристрастяващо.
Учени установиха, че сиренето предизвиква пристрастяване като наркотик.
Пристрастяващите свойства се дължат на протеина казеинa, характерен и за останалите млечни продукти. Той освобождава опиати, наречени казоморфини, съобщава агенция БТА.
Казоморфините въздействат на опиоидните рецептори, участващи в контролирането на болката, възнаграждението и пристрастяването.
Същите части от мозъка се стимулират и от наркотици като крек, кокаин и хероин.
В млякото има съвсем малко казеин, но за един килограм сирене са необходими около 20 литра мляко. Затова в сиренето протеинът е много концентриран.
Учените от университета на Мичиган, САЩ, са изследвали пристрастяващите храни с помощта на 500 студенти, попълвали въпросник какво им се яде най-много.
Според резултатите най-пристрастяващата храна е пицата, но това е именно заради сиренето върху нея, както и заради захарта в доматения сос и въглехидратите в тестото, обясняват учените.
Пристрастяващи са и мазните и преработени храни.
Непристрастяващи са кафявият ориз и сьомгата.
Според друго изследване на датски учени, сиренето е ключът към по-бързия метаболизъм и борбата със затлъстяването.
Снимка на сирена: Skånska Matupplevelser / Flickr