Сирене за здраво сърце?

домашно сирене

По 40 грама сирене на ден предпазвали от сърдечни заболявания. Дали?

Приемът на около 40 г сирене на ден можел да намали риска от сърдечни заболявания с 14%, твърдят китайски учени, според които любимият на много хора млечен продукт защитавал от развитие на инфаркт или инсулт с фатален край.

Според проучване, публикувано в European Journal of Nutrition през декември 2017 г., сиренето било богато на витамини, минерали и протеини, които предпазвали от сърдечно-съдови заболявания, макар и да е богато на наситени мазнини.

Сиренето повишавало т. нар. добър холестерол (HDL), като същевременно намалявало нивата на лошия холестерол (LDL), се твърди в публикацията. Авторите от университета на Суджоу, Китай, обаче посочват, че не знаят колко дълго трябва да се яде сирене, за да имало положителен ефект върху сърцето, какъвто те твърдят, че имало.

В заключението на проучването китайците пишат, че са открили обратнопропорционална връзка между консумацията на сирене и сърдечните заболявания.

По думите на проф. Ян Гивънс за британския в-к Express, специалист по храненето от университета в Рединг, Англия, съдържанието на калций в млечните продукти оказва жизненоважна роля за намаляване на телесните мазнини. Тези мазнини, от своя страна, също са рисков фактор за болно сърце.

А дали наистина сиренето помага за здраво сърце? Всъщност това проучване не успява да докаже нищо.

Редица големи проучвания показват, че млечните продукти имат защитен ефект върху факторите, свързани със здравето на сърцето. Специално относно сиренето обаче проучванията досега показват, че няма връзка между яденето на сирене и сърдечните заболявания, допълва Софи Кларк от British Cheese Board за същото британско издание. Сиренето и другите млечни продукти не само са приятни на вкус, но са и важен източник на различни витамини и минерали, необходими на организма, казва тя.

Британските здравни власти обаче критикуват в изявление това проучване, защото е лошо проведено и реално не показва пряка причинно-следствена връзка между консумацията на сирене и здравето на сърцето.

Това проучване всъщност е мета анализ на 15 предишни наблюдателни проучвания, проведени предимно в Европа и САЩ, които изследвали режима на хранене и здравето на повече от 34 000 души. Поради вида на изследването е трудно доказуемо, че сиренето директно води до намален риск от сърдечен удар или инсулт. Връзката може да бъде повлияна от други фактори за здравето и начина на живот, като напр. спортни упражнения. Именно ограничението на този анализ, главно че наблюдението не може да докаже, че сиренето пряко засяга сърдечното и сърдечно-съдовото здраве, го прави безсмислен. Изследователите твърдят, че при разглежданите конкретни проучвания са взели предвид най-различни потенциално объркващи фактори, но все пак може да има фактори, които не са били отчетени от тях.

Друг недостатък на проучването е, че не се знае какво представляват ежедневните диети на участниците, например дали хората са яли и други млечни продукти наред със сиренето.

Също така, когато хората са запитани за консумацията на храна, те не винаги оценяват точното количество на приема й в грамове. Тъй като повечето от анализираните проучвания са проведени основно в Европа или САЩ, не се знае също дали резултатите се отнасят и до населението в такива части на света, където млечните храни са по-рядко срещани.

Британската фондация за сърцето казва, че сиренето е добър източник на жизненоважния калций, но предупреждава, че порция от 30 грама може да представлява 7% от общия препоръчителен прием на калории за един ден. Т.е. внимавайте колко сирене ядете!

Проучването просто е есно от многото вече съществуващи изследвания, които разглеждат дали млечните храни и наситените мазнини са добри или лоши за човек, без да показва нищо конкретно. Млечните продукти могат да бъдат здравословен елемент от нашата диета, но най-добре е да се консумират с умереност, заключават Британските здравни власти.

Агенция БТА, която разпространи проучването из медиите в България, обаче заблуждава читателите с погрешни заглавие, изходна информация и тези, като дори лъже, че “китайските специалисти са направили тестове с доброволци”, а това въобще не е така!

Снимка на домашно сирене: Брайън Бучерон