Сирене помага за контролиране на кръвната захар

сирене Бри

Сиренето, както нискомаслено, така и традиционно, може да помогне за контролиране на кръвната захар.

Сиренето помага за контролиране на кръвната захар, сочат резултатите от изследване на канадски учени.

Диетолози от университета на Алберта са използвали за изследването си плъхове в преддиабетно състояние, като са им давали както нискомаселно, така и обикновено сирене. И двата вида са се отразили добре на гризачите.

Това означава, че сиренето не влошава нещата, а всъщност може да ги подобри, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет, каза Катрин Чан от екипа, цитирана от агенция БТА.

Как точно сиренето е стабилизирало нивата на инсулина на плъховете, специалистите не могат да кажат. Катрин Чан отбеляза, че то е нормализирало фосфолипидите, които се извличат от млечните мазнини и са важни за много функции в организма.

Сиренето не нормализира изцяло ефекта на инсулина, но значително го подобрява. И няма значение дали е нискомаслено или обикновено, добави още Чан.

Изследването, озаглавено “Както сирената с ниско, така и с нормално съдържание на мазнини, помагат за подобряване на инсулинова чувствителност и модулират серумните фосфолипидни профили при резистентни на инсулин плъхове, е публикувано в специализираното издание Journal of Nutritional Biochemistry през октомври 2018 г.

Снимка на сирене Бри: Марко Верх