Скандинавската диета пази от деменция

салата с риба тон

Китайски учени установиха, че скандинавската диета снижава риска от деменция с цели 30%.

Учени от Медицинския университет в Тиендзин са анализирали данните на 2223 пациенти на възраст над 65-години, страдащи от различни нарушения на мозъчните функции.

Резултатите от проучването са потвърдили, че хранителен режим богат на риба и морски дарове, пълнозърнести храни и ядки, особено в съчетание с физическа активност, е изключително полезен за предпазване на мозъка от увреждания.

Предишни изследвания вече установиха, че консумацията на мазни риби, като например скумрия или херинга, спомага за овладяване на възпалителните процеси в организма и защитава кръвоносните съдове в мозъка от увреждания.

Скандинавската диета набляга на кореновите зеленчуци като картофи, лук, ряпа, цвекло и целина, както и на зеле, гъби и други продукти, отглеждани на местно ниво в скандинавските страни, включително мазни риби и пълнозърнести храни.

Скандинавската диета означава също отказ от захар и полуфабрикати. За разлика от средиземноморската диета, която набляга на консумацията зехтин, мазнината следва да е основно от рапица.

При все това, най-сериозен рисков фактор за развитие на деменция остава възрастта. Учените обаче са на мнение, че благодарение спазването на подходящ хранителен режим и физическа активност всеки би могъл да увеличи шансовете си дълъг и пълноценен живот значително.

Резултатите от изследването са обявени на годишната Международна конференция на Асоциацията за Алцхаймер, която се проведе в Чикаго, САЩ, на 22-26 юли 2018 г., съобщава британския в-к Mail, цитиран от агенция БТА.

Снимка на салата с риба тон: pixabay