Скандинавска диета за здрав мозък

сьомга

Скандинавската диета запазва мозъкът здрав.

Традиционният северен начин на хранене е полезен за мозъка и помага той да е в добро състояние на стари години.

Скандинавската диета включа хранене – с много риба, зеленчуци, но не кореноплодни, плодове, ориз и пиле, е полезен за мозъка и помага той да е в добро състояние на стари години.

Това съобщи агенция БТА, цитирайки британското издание Daily Mail, което се позовава на шведски учени.

Скандинавската диета предполага и много вода и чай, като допуска и умерено пиене на вино.

При скандинавската диета обаче се избягват картофите и другите кореноплодни, рафинираните зърнени храни, маслото, захарта и плодовите сокове. Спазването й може да помогне да бъде намален рискът от развитие на деменция.

Учените от института Каролинска, Швеция, са работили с 2223 доброволци, за да проверят дали северната диета се отразява на мозъчната функция. Те установиха, че паметта на хората, които я спазват, се влошава по-малко, както и уменията им да мислят.

В предишно изследване датски учени установиха, че скандинавската диета е полезна и за сърцето и намалява наполовина риска от инфаркт.

Друго изследване на учени от университета на Калифорния в Сан Франциско показа, че средиземноморската диета – с много зеленчуци, зехтин и малко месо и млечни продукти, също е полезна за мозъка. Спазващите я са показали 35 процента по-малка вероятност да се представят зле на когнитивни тестове.

Снимка: Стюарт Спивак