Скандинавска диета по-здравословна от средиземноморска


Скандинавските страни имат най-здравословната кухня, обявиха изследователи.

В продължение на много години полезната средиземноморска диета, богата на зеленчуци и зехтин, се считаше за ключ към здраве и дълголетие, но според ново изследване кухнята на скандинавските страни е много по-полезна алтернатива.

Според диетолози кулинарните навици на скандинавците не само насърчават загубата на тегло, но и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Обикновено в хладилниците на хората по тези географски ширини присъстват плодове, риба и месо, които виреят и в по-студени метеорологични условия.

За да сравнят ефекта на средиземноморска спрямо скандинавска диета, учените изследвали 166 души от Финландия, Дания, Швеция и Исландия, които разделили в две групи. Всички участници консумирали еднакъв брой калории, но едните се хранели по средиземноморски, а другите по скандинавски режим, пояснява агенция БГНЕС.

Резултатите показват, че след една седмица групата от любители на ястия от менюто на скандинавската кухня, показала не само намаляване на лошия холестерол, но и подобряване на нивата на добрия холестерол в кръвта.

Разликата между двете диети се крие в това, че традиционната скандинавска диета намалява консумацията на вещества, които могат да причинят възпаление в кръвта и да доведат до сърдечни проблеми.

Не забравяйте, че чудеса на стевата без спорт! Спортът е здраве и настроение! Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, малко или много:

Снимка: Father.Jack

loading...