Скандинавска диета срещу лош холестерол и диабет

Полезната скандинавска диета включва горски плодове, риба, зеленчуци, пълнозърнести храни и помага срещу лош холестерол и диабет.

Скандинавският начин на хранене, който залага на дивеч, риба и горски плодове, сваля холестерола и намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, съобщи в-к Daily Telegraph, позовавайки се на финландски учени.

Проф. Мати Уситупа от университета на Източна Финландия предлага скандинавския начин на хранене като алтернатива на средиземноморската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, риба, ядки, пълнозърнести храни и “здравословни” мазнини като зехтин.

Средиземноморската диета, каквато е традиционната храна в Южна Европа, отдавна се свързва с по-добро здраве и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и диабет тип 2. Тя обаче не е лесна за спазване в други части на западния свят, вероятно заради разлики в начина на хранене, културни различия във вкусовете и ограничен достъп до някои храни. Затова предлагаме скандинавска диета като алтернатива на средиземноморската, обясни Уситупа, цитиран от агенция БТА.

Изследването на проф. Уситупа е обхванало 166 пациенти със затлъстяване от Финландия, Швеция, Дания и Исландия. Те или са се хранили както обикновено, или са преминали на северна диета при еднакви приети калории.

Скандинавската диета се е състояла от горски плодове, три пъти риба седмично, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и други продукти, свързани с по-студения климат.

Ако ядели месо, участниците избирали само пилешко и дивеч. След 24 седмици хората на скандинавска диета постигнали сваляне на лошия холестерол с 4% и повишаване на добрия холестерол.

Изследванията за средиземноморската диета показват, че тя може да свали холестерола до 9%.

Скандинавската диета обаче намалява и нивата на химикалите, които причиняват възпаление в кръвта. Те са свързани с появата на диабет тип 2.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение и помага срещу диабет!

Zdraven.bg представя специална селекция с песни, чийто видеоклипове са на спортна тема:

Снимка: Hungry Dudes