Здравословна кулинарна рецепта за скариди и калмари на скара по гръцки.
Представяме гръцка кулинарна рецепта за скариди и калмари на скара с вкусни подправки, червени чушки, сушени кайсии и оризово канапе, което изпълнение отнема около един час.
Необходими продукти за 4 порции:
10-12 скариди
20 шайби калмари
2 бр. червени чушки
50 г сушени кайсии
2-3 стръка магданоз
1-2 стръка мащерка
50 г пармезан на прах
сол на вкус
за маринатата:
50 мл зехтин
30 мл лимонов сок
10 г морска сол
2 щипки бял пипер
3-4 листа мента
за канапето:
200 г ориз
1 щипка шафран
1 с. л. сол
3 с. л. захар
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
В подходяща купичка се смесват всички продукти за маринатата и хубаво се разбъркват.
Скаридите и калмарите се попарват в подсолена вода за 3 минути, отцеждат се и се поставят в приготвената марината.
В тенджера се наливат 500 мл вода и след като тя заври, се слагат оризът и шафранът. Овкусява се със солта и захарта. Малко преди оризът да се свари, се добавя и маслото.
Скаридите и калмарите се пекат на скара 5-8 минути, изваждат се и се поръсват със ситно нарязаните кайсии, чушки, магданоз, мащерка, пармезанът и се посоляват.
Сервира се, като от сварения ориз се оформя канапе и върху него се поставят скаридите и калмарите.
Източник и снимка: Кауфланд