Скоро всички ще сме столетници

Учени твърдят, че скоро всички хора ще са столетници и ще живеят до 120 години.

Броят на хората, живеещи повече от 100 години, е нараснал със 71% във Великобритания в последните десет години, съобщава в-к Daily Mail.

Британски експерт смята, че броят на хората, живеещи повече от 100 години, ще продължи да расте, но допълва, че всеки, който се надява да живее два пъти или три пъти по-дълго, ще бъде разочарован.

Проф. Колин Блейкмор заяви по време на конференция по геронтология, че има таван на продължителността на живота на хората и на остаряването на тялото. Той твърди, че 120 години вероятно са абсолютният лимит на продължителността на човешкия живот, цитира агенция БГНЕС.

Проф. Блейкмор смята, че хората, които живеят повече от 120 години, са голяма рядкост и дори с напредъка на медицината и технологиите е малко вероятно този горен праг да бъде увеличен. По време на конференцията геронтолозите се съгласили, че лекарствата ще имат ограничен ефект върху удължаването на човешкия живот и че е по-важно да се подобри здравето и качеството на живот на възрастните хора, отколкото да се удължава.

Според глобалния индекс за контрол на възрастта за 2014 г., който подрежда 96 страни по качество на живот на възрастните хора, до 2050 г. броят на хората над 60 години ще бъдат 21% от световното население. Това е почти два пъти повече от настоящите 12%.

Процентът на хората над 80 години расте най-бързо и се очаква да се увеличи от 2% сега на 4% от световното население до 2050 г. Твърденията на проф. Блейкмор противоречат на мнението на изследователя от института “Бък” в Калифорния д-р Панкаж Капахи, който смята, че научният напредък има потенциала да удължи драматично човешкия живот до четири-пет пъти

Броят на столетниците в България е 306 души към 20 юли 2014 година по данни на Националния статистически институт. Най-много те са в най-големите градове и области. В столицата са 63-ма, в Пловдивска област има 22-ма, във Варненска 17, а в Русенско 15.

За последните 5 години най-много столетници е имало през 2009 г. – над 420. Следват 2 години, в които броят им е под 300, за да се стигне до 306 през тази година.

Снимка: Paul McCoubrie