Скъпата сватба увеличава шанса за развод

булка

Проучване установи пряко пропорционална връзка между разходите по сватбата и вероятността за развод.

Планирането на сватбата на мечтите може да струва скъпо, но добрата новина е, че колкото по-евтина е сватбената церемония, толкова по-дълго може да продължи бракът.

Проучване, публикувано в електронната библиотека SSRN, разкрива, че колкото повече младоженците харчат за сватбата, толкова по-голяма е вероятността след време те да се разведат.

Американските професори по икономика Андрю Франсис и Хюго Майлон установиха изследвали над 3000 души, сключили брак, и открили определени характеристики, увеличаващи шанса за развод.

Оказало се, че когато булката и младоженецът похарчат над 2000 щатски долара за венчален пръстен, тогава по-често се стига до развод.

Мъжете, вложили между 2000 и 4000 долара за венчален пръстен са изложени на 1,3 процента по-висок риск от развод, сравнено с младоженците, похарчили от 500 до 2000 щ.д. британски лири за подобно бижу.

Същото се отнасяло и до разходите по венчавката. Двойките, платили под хиляда долара, били по-рядко с разводи. Докато при онези младоженци, вложили над 20 хиляди долара за церемонията, шансът за развод скачал 1,6 пъти при булките.

Професорите установиха също, че и една друга характеристика влияе върху риска от развода – колко важна е външността на другия при вземането на решение за сключване на брак.

Отговорът, че външният вид на партньора е важен при вземането на решение за сключване на брак, е свързан значително с по-кратката продължителност на брака, каза професор Майлон в интервю за британското издание The Independent.

За радост, не всички разходи по сватбата носят отрицателен ефект на брака.

Въпреки че скъпите пръстени и церемонии могат да повлияят неблагоприятно на продължителността на брака, изследователите установиха, че изкарването на меден месец е значително свързано с по-малка опасност от развод.

Затова вместо да се охарчи човек на сватбата, изглежда е полезно да се спестят парите за по-спокойна почивка за двама след сватбеното събитие.

Снимка на булка: Мая