Скъпоценни камъни за зодия Риби

Рожденият камък за представителите на зодия Риби е аметист. Други подходящи камъни са аквамарин и хелиотроп, които се свързват и с месец март.

Аметистът е вид виолетов или синьо-лилав кварц (силициев диоксид). Той е полупрозрачен или прозрачен, а виолетовата му окраска често е неравномерно разпределена, поради което камъкът понякога се подлага на термична обработка, за да се оцвети равномерно. При продължително излагане на слънчева светлина или силна топлина постепенно губи цвета си или придобива жълта, кафява или зелена окраска.
Името на аметиста произхожда от гръцката дума „аметистос — „неопиянен“. В древността се считало, че носещите аметисти не могат да се напият. Съществувало и поверие, че ако някой пие от аметистов бокал, не може да бъде отровен.
Смята се, че носен като амулет аметистът носи щастие, укрепва волята и подобрява обмяната на веществата. Освен „отрезвяващите свойства“, за които в древността вярвали, че притежава, аметистът също се смятал за способен да предпазва от магии и от уроки на нещастно влюбени ревнивци, да държи на страна злите жени и отровните змии. Смятали още, че сложен под възглавницата помага срещу безсъние, а на прах успокоява гастритните болки, подобрява функцията на черния дроб и лекува изгарянията. Приписват на аметиста и свойствата да стимулира творчеството, съзерцанието и медитацията, пророческите сънища и да помага при алкохолна интоксикация.
Свръхчувствителните и поглъщащи енергии представители на зодия Риби може да използват кристалът аметист, който има свойството да отблъсква вибрации, от които тялото не се нуждае. Аметистът ще даде на хората от зодия Риби сила и смебост за отвори сърцето и мислите за своя любим. Скъпоценният камък осигурява творчество в изразяването на чувствата и представителите на зодия Риби го правят перфектно. Тъй като успокоява ума и нервната система аметистът е наречен естествен успокоител. Помага за облекчаване на мигрената и главоболие причинено от нерви. Използва се също и за подобряване на концентрацията. Аметиста успокоява психични разтройства, пречиства кръвта и укрепва имунната система, както и балансира и лекува всички чакри.
Аметистът също може да помогне за изцеление от скръб и освобождаване от зависимости и поддържа емоционалната стабилност. Аметистът е отличен камък за медитация като засилва психичните способности и духовното осъзнаване и улеснява контакта с духовния свят. Аметистът помага също за спокоен сън.

Аквамарин
аквамарин


Аквамаринът е скъпоценен камък, разновидност на минерала берил с нежно син, синьозелен цвят. Името му произлиза от латинското aqua marina – морска вода, защото цветът на камъка напомня този на морската вода. Смята се, че аквамаринът може да укротява морските бури. Той е талисман на вярната любов, съхранява приятелството и справедливостта.
Аквамаринът развива интуицията и помага за намирането на духовен път. Неговият цвят – смесица от синьо и зелено, вибрира в чакрата на гърлото и чакрата на сърдечната дейност.
Аквамарин е камък на куража и спокойствоието. Той е подходящ за медитация, тъй като носи спокойствие, мир и вдъхновение с любов, също засилва и личната власт и аурата.
Аквамаринът е известен, че помага за намаляване на зависимостта от наркотици и премахва задържането на течности, като укрепва бъбреците, черния дроб, далака и щитовидната жлеза, както и успокоява очите. Аквамаринът има и благоприятен ефект върху щитовидната жлеза, но най-често се използва при болести на врата и гърлото.

Хелиотроп
хелиотроп
Скъпоценният камък хелиотроп е матова тъмнозелена форма на халцедоновия кварц, с характерни червени петна. Зеленият цвят се дължи на наличието на частици хлорит или включени игли амфибол, а червените петна – на железен оксид. Цветът му варира и някои образци хелиотроп имат съвсем малко или никакви червени петна.
Хелиотропът е познат и под това име, навярно защото в древността цветът му е напомнял за отраженията от залязващото слънце. Християните придавали специално значение на хелиотропа. Една християнска легенда гласи, че когато разпнали Исус Христос, капещата кръв оцветила зеления яспис в краката му и така се появил този камък. Той е бил широко използван в скулптури, изобразяващи бичуване и мъчения, и бил познат под името Мъченически камък.
Някога са вярвали, че хелиотропът може да спира кръвоизливи само с едно докосване, както и да облекчава стомашни болки и болки в червата. За него се е твърдяло, че укрепва органите, пречистващи кръвта, и подобрява кръвообращението.
Хелиотропът се свързва с 1-та базовата чакра и 4-та сърдечната чакра.
Смята се, че хелиотропът има силата да предсказва бъдещи събития, чрез предизвикване на метеолорологични събития, които пророкуват предстоящото събитие. Силата му се засилва, когато е поставен във вода, а водата се намира на пряка слънчева светлина.
Има силно успокояващо действие, особено в крайни ситуации на оцеляване. Носи мистични енергии за повишаване на адаптивността и организацията, както и намаляването на объркването и безпокойството.
Хелиотропът може да помогне да се създаде спокойна среда и да съдейства за вземане на решения. Скъпоценният камък стимулира приятни сънища и може да ви съживи, ако се сп с хелинтроп под възглавницата. Смята се, че лекува проблеми в кръвта, помага за добро зрение и лечение на бъбреците и пикочния мехур проблеми, както и за премахване на токсините.
Хелиотропът е отличен камък за лечение, който инициира подновяването на почти всички нива. Хелиотроп може да помогне при преодоляването на депресия и емоционално причинена болка.

Снимки: аметист и аквамарин: Mauro Cateb; хелитроп: Stephanie Clifford