
Слабоалкохолно вино помага срещу рак, обявиха експерти.
Всекидневната консумация на по-слабо вино предпазва от рак, твърди Световният фонд за ракови изследвания, цитиран от агенциите BBC и БТА.
Учените изчислили, че на теория изпиването на 250-милилитрова чаша вино на вечер крие 7% по-нисък риск от рак на дебелото черво, ако съдържанието на алкохол е 10% вместо 14%.
От гледна точка на профилактика на рака е най-добре изобщо да не се пие алкохол, но трябва да бъдем реалисти, отбеляза д-р Рейчъл Томпсън от фонда. Тя добави, че не е ясно колко дълго един човек трябва да пие алкохол с по-нисък градус, за да се радва на ползата от него.
Експертите на Световния фонд за ракови изследвания казват, че на всеки 100 души, които консумират по-слаб алкохол, ще бъде предотвратен един случай на рак на дебелото черво.
Предполага се, че по същия начин се влияе и рискът от други видове рак, свързани с алкохола, като рак на гърлото, хранопровода и гърдата.
Снимка: watje11