Сладолед за закуска ни прави по-умни, твърдят японски учени. Защо?
Сладоледената закуска значително повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност, сочат резултатите от необичайно клинично изследване в частния японски университет Кьорин.
Всяка сутрин участниците в експеримента веднага след събуждане ядели сладолед. Изследователският екип начело с проф. Йосихико Когой установил, че това води до рязка стимулация на алфа вълните в мозъка им.
След сутрешния сладолед участниците трябвало да направят няколко теста на компютър, за да се преценят реакциите им с способността за анализ на информация. Станало ясно, че всички участници се справят със задачата значително по-бързо в сравнение с тези, които са приели стандартна закуска.
Според учените, причината не е точно в сладоледа, защото всяка студена храна „разтърсва” мозъка и бързо го извежда от сънно състояние.
По време на експериментите сладоледът бил заменян с ледена вода, но ефектът бил доста по-слаб.
Специалистите смятат, че резултатите при сладоледа се дължат на комбинация от фактори, сред които е и удоволствието от хапването на това лакомство, което подобрява настроението, пишат агенциите ТАСС и БГНЕС.
Снимка на сладолед: KLMircea