Сладък пелин срещу коронавирус

сладък пелин

Пелинът потиска коронавируса.

Веществата, съдържащи се в пелина, са способни да потискат вируса SARS-CoV-2. До това заключение стигнаха изследователите в хода на лабораторни тестове, пише агенция БГНЕС.

Резултатите от проучването на ефективността на сладкия пелин срещу коронавируса са публикувани в изданието Scientific Reports на сп. Nature на 16 юли 2021 г.

Европейски учени, ръководени от лекари от университета в Копенхаген проведоха тестове върху човешки клетки. Изследователите тествали ефектите върху тях на артемизинина и неговите производни – артесунат и артеметер – както и екстракт от Artemisia annua (сладък пелин).

В резултат на изследването учените стигнаха до заключението, че и четирите съединения са доста успешни в потискането на коронавируса в клетките. Най-ефективният беше артесунатът, отбелязаха учените. Следва артеметер по ефективност, екстрактът от Artemisia annua е на трето място, а артемизининът е на четвърто място.

Тези съдържащи се в пелина съединения имат много малък терапевтичен прозорец, казаха експерти. Това означава, че те могат да помогнат само веднага след проникването на инфекцията в тялото.

Това е първото проучване, което недвусмислено доказва възможността за създаване на лекарство за лечение на COVID-19 на базата на производни на артемизинина, отбелязват авторите на изследването.

Сладкият пелин е известен отдавна с лечебните си свойства. Според германски учени, билката помага и при Ковид-19. Поне това сочат резултатите от тестове, проведени в лаборатории, съобщи Deutsche Welle още на 29 юни 2020 г.

Едногодишният пелин, наричан още сладък пелин (Artemisia annua), е познат отдавна с лечебните си свойства. Вече от над 20 години екстракт от билката се използва за производството на лекарство срещу малария. Става дума за съставката артемизинин. Твърди се, че сладкият пелин помага и при лечението на хора, болни от рак.

Учени от института “Макс Планк” в Потсдам, Германия, и химикът Кери Гилмор са изследвали свойствата на сладкия пелин в битката срещу Ковид-19. В проучването са участвали и вирусолози от Свободния университет в Берлин.

Целта на учените е била да разберат дали и как екстракти от сладкия пелин – чист артемизинин, сходни деривати или различни смеси – действат срещу коронавируса.

Резултатите изненадват учените: екстракти от сладкия пелин действително се оказват активни срещу SARS-CoV-2. При листата на сладкия пелин най-силната антивирусна активност е отчетена при тинктура с абсолютен етанол или дестилирана вода.

Тази антивирусна активност на екстракта се оказва още по-силна при добавяне на кафе.

“Бях изненадан, че тинктурите с артемизинин функционират доста по-добре от чистите деривати, както и от факта, че добавянето на кафе повишава активността”, казва Клаус Остерридер, професор по вирусология в Свободния университет в Берлин. Именно той е провеждал тестовете по активността на съставката артемизинин срещу Ковид-19.

Още от края на месец април 202 г. в Мадагаскар говорят за напитка чудо, която уж помагала при лечението на Ковид-19. Растителната смес се продава под името “Covid Organics” – не само в Мадагаскар. Напитката също съдържа екстракти от растението сладък пелин. Все още обаче няма научни доказателства за действието ѝ. Затова и Световната здравна организация предупреждава да не се приема като средство срещу коронавируса.

Артемизининът е основната съставка на комбинираната терапия срещу малария, при която са отчетени само малко или дори никакви странични въздействия. Всяка година милиони възрастни и деца, болни от малария, биват лекувани с препарата.

Активната съставка артемизинин е открита при извличане от сладкия пелин през 1972 година от китайската химичка и фармацевтка Ту Йоуйоу. През 2015 година тя получава Нобеловата награда за медицина.

Снимка на сладък пелин Artemisia annua: Lloyd Crothers / Flickr