Слънчева светлина срещу хипертония

Слънчева светлина помага срещу хипертония, твърдят учени.

Излагането на слънчева светлина спомага за намаляването на кръвното налягане, показва отново научно проучване.

Британски учени са открили, че излагането на слънчева светлина променя нивото на азотен оксид в кожата, разширява кръвоносните съдове и по този начин намалява развитието на хипертония.

Малки количества от азотен оксид се прехвърлят от кожата в кръвообращението и понижават пулса на кръвоносните съдове. С намаляването на кръвното налягане намалява и рискът от сърдечен или мозъчен удар, обяснява Мартин Фийлиш, преподавател по експериментална медицина в Университета в Саутхемптън в Южна Англия, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените са анализирали 24 доброволци, които са били изложени на ултравиолетова светлина в две сесии от 20 минути всяка. В първата сесия доброволците са били изложени на ултравиолетовите лъчи и топлината на лампите, а при втората е била използвана само топлината от лампите без ултравиолетовите лъчи.

Резултатите подкрепят данните за кръвното налягане и сърдечносъдовите заболявания, които варират според сезона и географската ширина. По-високите нива се наблюдават през зимата и в страните далеч от Екватора, където слънчевите ултравиолетови лъчи са по-слаби.

Тези резултати са от важно значение за дебата относно потенциалните ползи от слънчевата светлина и ролята на витамин D в този процес. Избягване на прекаленото излагане на слънчева светлина е от решаващо значение за превенцията от рак на кожата, но пълното избягване на слънчевите лъчи може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, пояснява Мартин Фийлиш, цитиран от агенция АФП.

Zdraven.bg поздравя всички със специална колекция от песни за добър ден:

Снимка: Andreas Krappweis