Слънчевите лъчи вредят на кожата дори през стъкло

Френски специалисти твърдят, че слънчевата светлина състарява кожата, дори когато прониква през стъкло.

Излаганите на нея части на лицето да изглеждат с години  по-състарени от останалите, обясняват авторите на проучването от университетската болница в Безансон, цитирани от в-к Daily Mail и агенция БТА. Дори само няколко часа, прекарани в автомобил през април, са достатъчни, за да пострада кожата.

Според специалистите есенните месеци са по-вредни за кожата, отколкото се е смятало досега. Стъклото блокира UVB лъчите, но около 50% от UVA лъчите преминават през него, и предизвикват увреждане и стареене на кожата.

За целите на проучването специалистите изследвали как старее кожата на отделни части от лицата на доброволци в зависимост от излагането й на слънце. Като пример изследователите посочват случая на 62-годишна жена, която в продължение на 33 години е шофирала по служба между два и пет часа следобед. Оказало се, че страната на лицето й, огрявана от слънцето, изглежда със седем години по-състарена от противоположната, пояснява actualno.com.

Специалистите обясняват, че излагането на ниски дози UVA лъчи причинява 50-кратно увеличение на експресията на някои гени, свързани с преждевременното стареене на кожата. Сред признаците на увреждане са тъмните петна, бръчките, увисването и втвърдяване на кожата, спукването на кръвоносните съдове.

Снимка: sxc.hu